Redactie
Redactie Inspiratie 19 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

7 tips: zo haal je rode peper of knoflook van je handen

Help! Net pepertjes of een teentje knoflook gesneden en blijft de smaak en pit aan je vingers zitten? Geen nood, want Culy weet raad! Zo haal je rode peper of knoflook van je handen

1. Olie
Olie zorgt ervoor dat de pit uit de pepers wordt opgenomen. Smeer daarom van tevoren je handen in met een druppeltje plantaardige olie, zodat als je de olie eraf wast de pit wordt meegenomen.

2. Afwasmiddel vs. handzeep
De meeste afwasmiddelen doen beter hun werk dan gewone handzeep. Was na het snijden gelijk je handen met een beetje afwasmiddel en de geur verdwijnt als sneeuw voor de zon.

3. Alcohol
De olie en de stof in pepers die het branderige gevoel op je tong geeft, lossen sneller op in alcohol dan water. Hierdoor kan een scheutje pure alochol op je handen (of drank met een hoog alcoholpercentage zoals wodka) alle smaakjes en pit doen verdwijnen.

4. Volle melk of yoghurt
Een glaasje melk of een hapje yoghurt kan wonderen verrichten als je iets te pittig eten hebt gegeten, maar ook als je het van je handen af wil krijgen. Omdat chilipeper beter oplosbaar is in vetten en oliën dan in water, kan het dus helpen om je handen in een bakje volle melk of yoghurt te steken.

5. Bleekmiddel met water
Ook een combinatie van vijf delen water en één deel bleekmiddel schijnt te werken tegen brandende handen. Omdat het bleekmiddel ervoor zorgt dat de capsaïcine (de brandende stof in pepers) verandert in een door wateroplosbaar goedje, spoelt het vanzelf van je handen als je ze tijdens het snijden een paar keer in het mengsel dipt.

6. RVS
Heb je weleens roestvrijstalen ‘zeepjes’ zien liggen? Deze zijn er niet voor niets, want door je handen ermee te wassen verdwijnen alle geurtjes zoals die van knoflook en peper. Dille & Kamille verkoopt ze al vanaf €3,50 per stuk.

7. Baking soda
Tot slot een laatste truc: maak een dikke pasta van baking soda en water en smeer gelijk op je handen. Laat opdrogen en was het eraf.

Heb jij nog handige tips? Laat het ons weten! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.