Redactie
Redactie Inspiratie 6 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Tip: bereid een kip niet in z’n geheel maar in delen

Hoe mooi een hele geroosterde kip ook staat, het kost altijd veel meer tijd en voorbereiding dan wanneer je delen van de kip apart bereid. Het is (bijna) net zo lekker, je kunt het ruim van tevoren maken (alleen nog even opwarmen) én het is ideaal als je kookt voor een grote groep. Handig voor bijvoorbeeld kerst! 

Begin met het kiezen van de delen die je gaat gebruiken. Op de Culy redactie zijn we het minst fan van kipfilets omdat deze vaak droog uitvallen, maar we zijn dol op de dijen en bouten. Vooral de dijen blijven lekker sappig doordat ze relatief meer vet bevatten, wat ook weer zorgt voor meer smaak. En wil je de kip serveren tijdens de borrel? Haal dan kleine kippenpootjes of vleugels.

Vervolgens is het tijd voor de smaakmakers. Een marinade of persillade kan heerlijk zijn (wel even laten intrekken), maar hoeft niet per sé. Je kunt er net zo makkelijk voor kiezen om het vlees voor het bakken in te wrijven met wat (gedroogde) kruiden en specerijen. Of wat dacht je van een goede saus of jus?

Tot slot rest nog de vraag: bakken of roosteren? Als je het ons vraagt zeggen wij meteen: een combinatie van beiden. Bak de stukken eerst aan in een pan met een scheutje olijfolie en breng alvast licht op smaak met peper en zout. Leg ze vervolgens in een ovenschaal en gaar op 150 graden (eventueel bedekt met aluminiumfolie) in de oven totdat ze gaar zijn.

Wil je liever niet oven gebruiken? Pocheer de kip dan. Vooral kippendijen langzaam laten garen in een smaakvolle tomatensaus is simpel, maar effectief: het wordt hoe dan ook lekker.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.