Zo maak je een klassieke persillade (+ 3 heerlijke variaties)
Persillade, je hebt er misschien wel eens van gehoord of het ergens op een menukaart in Frankrijk zien staan. Maar wat is het precies, hoe maak je het en waar gebruik je het eigenlijk voor?
Persillade is de benaming voor een mengsel van fijngehakte peterselie (persil is Frans voor peterselie) en knoflook, en vaak wordt er nog ui, azijn en olijfolie aan toegevoegd. Het wordt veel in de Franse en Griekse keuken gebruikt om aan het einde van de bereiding aan een gerecht toe te voegen, bijvoorbeeld bij oesters, kip, aardappeltjes, slakken en vlees.
Zelf maken
Om het zelf te maken heb je dus maar weinig nodig. Voor een flinke pot persillade die je kunt bewaren in de koelkast heb je het volgende nodig: 100 gram verse peterselie (dunne steeltjes mogen blijven zitten), 10 knoflooktenen en eventueel nog olijfolie naar smaak. Voor deze hoeveelheid is 100-200 milliliter voldoende. Hak alles met een mes of keukenmachine fijn en meng goed.
Voeg naar smaak zeezout toe en eventueel een gesnipperd uitje en een scheutje azijn naar smaak. En heb je geen glazen pot voor handen, vries het dan in een ijsblokjestray.
Andere variaties
Naast dat je zo’n beetje elk kruid samen met of voor de peterselie in de plaats kunt gebruiken (bijvoorbeeld oregano, basilicum, oregano of dragon), zijn er ook een aantal traditionele variaties te vinden.
Broodkruim
Mix je het basismengsel met fijn gehakt broodkruim. Nu kun je het gebruiken als korstje voor op bijvoorbeeld lamsracks of een ander mooi stuk vlees of vis.
Citroenrasp
Voeg je naast het broodkruim ook citroenrasp toe, dan ontstaat er een gremolata. Ook dit is een goede smaakmaker voor vlees en vis.
Ansjovis
Tot slot wordt de persillade ook veel gemengd met fijngehakte ansjovis uit een blikje. Hierdoor krijgt het mengsel een ziltige en meer uitgesproken smaak. Dit kun je gebruiken net als je bij een standaard persillade zou doen.