Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 1 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen Tex-Mex en de Mexicaanse keuken?

De kans is groot dat je ooit een gerecht bestempeld hebt als Mexicaans, maar in feite een Tex-Mex-maaltijd voor je neus had staan. Maar hoe komt dat? En wat zijn de verschillen tussen de twee?

Wat is Tex-Mex eigenlijk?

Dat zit zo. In het gebied dat we vandaag de dag Texas noemen, woonde vroeger inheemse Mexicaanse bevolking. Op een gegeven moment vestigden Amerikaanse kolonisten zich in dat gebied, wat de twee (eet)culturen met elkaar in contact bracht.

Zo brachten de kolonisten ingrediënten als bloem en gehakt mee, die al snel hun weg vonden naar de Mexicaanse gerechten van de inheemse Mexicanen. Et voilà: een eigen eetcultuur begon zich te ontwikkelen: Tex-Mex. Vandaag de dag heeft deze eetcultuur nog steeds een prominente rol in het Amerikaanse foodlandschap en is het echt een op zichzelf staande eetcultuur met eigen, kenmerkende gerechten en ingrediënten.

Die raakten door de globalisatie bekend in Europa, waar ze onterecht vaak de noemer Mexicaans eten kregen (en krijgen).

Verschillen tussen Tex-Mex en de Mexicaanse keuken

Maar goed, waarin verschilt Tex-Mex dan van de Mexicaanse keuken? Hoewel er natuurlijk ook wel wat overlap is, zitten de meeste verschillen in de ingrediënten. Waar in Mexico tortillas van maismeel worden gemaakt, is het hoofdingrediënt in Texas (voor tortillas en wraps) bloem. Andere ingrediënten die typisch zijn voor Tex Mex, zijn gehakt, gele kaas (zoals Cheddar), zwarte bonen en komijn.

Zie je dus een ‘Mexicaans’ gerecht voor je met één of meerdere van bovenstaande ingrediënten? Dan is het waarschijnlijk Tex-Mex. Een goed voorbeeld daarvan zijn nacho’s met een lading gesmolten gele kaas, chili con carne met gehakt en zwarte bonen of fajitas met wraps van tarwebloem: allemaal gerechten die in Mexico nauwelijks op de kaart zullen staan.

En de Mexicaanse keuken dan?

De Mexicaanse keuken is waarschijnlijk nog veel breder dan je op het eerste gezicht zou denken. Mexico is immers een ontzettend groot land met heel veel verschillende klimaten en subculturen. En dat uit zich uiteraard ook in la comida!

Zo heb je in de regio rond Yucatan veel seafood en onder meer sopa de lima en is het gerecht barbacoa typisch voor Mexico-stad. Daarnaast heeft elke regio zijn eigen variant van mole: een typisch Mexicaanse saus op basis van chilipepers en andere smaakmakers. Nogmaals: er valt véél meer onder het kopje Mexicaans eten dan je zou denken!

Ons beste advies om de Mexicaanse keuken te ontdekken? Ga langs bij een goed Mexicaans restaurant in ons land, want die zie je de laatste tijd steeds meer. Coba, Bacalar en Local Dealer in Amsterdam zijn onze favorieten. En wedden dat de lijst in de toekomst alleen maar zal uitbreiden?

Meer over foodculturen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.