De Californische keuken is hot! We ontdekken het bij Celia in Amsterdam

Hamburgers, gefrituurde kip en pancakes: veel meer heeft de Amerikaanse keuken niet te bieden, toch? Als we het stereotype zouden moeten geloven in ieder geval niet. Toch hebben de Verenigde Staten veel meer food-cultuur dan je misschien zou denken. Zo is de Californische keuken bijvoorbeeld een hele interessante om te ontdekken. Sterker nog: de Sunny Cal kitchen zou wel eens een trend kunnen worden…

Culinair Californi√ę

Onze fascinatie voor de Californische keuken begon met het kookboek ‘California Dreamin’‘ van Vivian Lui. In dit boek wordt Californi√ę enthousiast omschreven als ‘culinaire smeltkroes’, ‘bakermat van organic food revolution’ en ‘thuishaven van iconische restaurants als Chez Panisse‘. Daarmee krijg je meteen mee dat de Californische keuken helem√°√°l niet matcht met het idee dat Amerikaans eten per definitie bestaat uit eenzijdige, ongezonde en gefrituurde gerechten.

De gerechten in het boek¬† – die typisch zijn voor de Californische keuken – zijn namelijk juist veelzijdig, fris en licht. Denk: fish taco’s, slawraps met gehaktballetjes en groene shakes voor bij het ontbijt.

En als je er even over nadenkt, is dat ook weer niet z√≥ gek. Californi√ę heeft namelijk niet alleen een schitterend klimaat voor groenten en fruit, de regio bevindt zich ook nog eens pal aan de westkust. Gevolg: Californi√ę heeft heel wat dagverse producten van land en zee en maakt daar ook ten volste gebruik van.

Interieur bij Celia
Bron: Ashkan Mortezapour

Californische keuken @ Celia Amsterdam

Je raadt het al: het was een kwestie van tijd voordat er een Californisch restaurant zou openen in ons land. Celia heet het en het zit sinds kort in het Amsterdamse Kimpton De Witt hotel. Het restaurant is volledig ge√Įnspireerd op de Californische keuken. Extra troef: Celia grenst ook pal aan Super Lyan (√©√©n van onze favoriete cocktailbars).

Nieuwsgierig gaan we langs om de ins en outs van de keuken verder te ontdekken. De kok ligt toe: “In Californi√ę leeft een heel bewuste community die heel erg bezig is met de seizoensgebondenheid van het eten. Gelukkig laat het Californische klimaat toe om 365 dagen per jaar groenten te oogsten, wat resulteert in een grote variatie aan groentegerechten.

Het menu bij Celia werkt volgens hetzelfde principe. We baseren ons dus in de eerste plaats op groenten die in het seizoen zijn. Daarnaast willen we een mix aanbieden van kleinere en grotere gerechten zodat mensen spontaan kunnen kiezen waar ze zin in hebben”.

Bloemkool met yuzu en feta bij Celia
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Fish taco’s en yuzu-bloemkool

We laten ons dan maar door ons gevoel leiden en kiezen een mix van grotere en kleinere gerechten. Zo komen er twee groentegerechten op tafel met groenten van de markt: boleet met dragon en bloemkool met yuzu en feta. Fun fact: eigenlijk stond er op de kaart dat we oesterzwammen zouden krijgen.

Waarom we dan toch boleten voorgeschoteld krijgen? Omdat dat is hoe dat gaat als je je groenten inkoopt op de markt (zoals ook op de kaart staat vermeld). Wij kunnen het ons al helemaal voorstellen dat de boleten er die dag zo mooi bijlagen. En dat vinden we alleen maar leuk!

boleten bij Celia

Ook onmisbaar bij een avondje Californisch tafelen zijn fish taco’s. Deze classic is simpelweg even lekker als je zou verwachten. De maistortilla heeft een maisaroma om √ļ tegen te zeggen en de vis is heerlijk gefrituurd in een tempurabeslagje. Limoentje erbij en hup, je hebt de Californische zon in je mond.

fish taco bij Celia Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hoofdgerecht voor twee

Als hoofdgerecht bestellen we corvina met andijvie, schorseneren en Hollandaise. Dat besluiten we om met z’n twee√ęn te delen. Waar dat in andere restaurants misschien not done zou zijn, voelt dat helemaal niet vreemd aan bij Celia. De keuken moedigt net aan om gewoon te bestellen wat je op kan en waar je zin in hebt. “We willen dat je het gevoel hebt dat je bij een vriend van een vriend aan eten bent, het gevoel dat je hebt moet vooral ontspannen blijven”.

De schorseneren hebben een lekkere botersmaak, de vis zou je net zo goed met de lepel kunnen oplepelen (zo mals is ‘ie) en de andijvie is gegrild en ligt als groot stuk naast de rest. Hoewel dit een visgerecht is, zijn het ook hier weer de groenten die met de hoofdrol weglopen.

eten bij Celia Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dineren bij Celia

En zo leren we de Californische keuken nog een beetje beter begrijpen. In plaats van veel boter en saus (wat bijvoorbeeld kenmerkend is voor de Franse keuken) wordt hier meer gebruik gemaakt van citrus en azijnen. Dat maakt de gerechten makkelijker verteerbaar en houdt alles lekker fris.¬†En als d√°t geen reden is om je beeld over de Amerikaanse keuken te herzien, weten wij het ook niet meer…

Cheese cake bij Celia
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Celia

Nieuwendijk 60, 1012 MB Amsterdam

Celia is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 17:00 tot 22:00. 

Meer hotspots in Amsterdam?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
De Californische keuken is hot! We ontdekken het bij Celia in Amsterdam
Sluiten