Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 12 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Koffiezetapparaat ontkalken? Dit is de reden waarom je koffie niet lekker smaakt

Je koffiezetapparaat ontkalken en schoonmaken is typisch zo’n klusje dat algauw op de lange baan wordt geschoven. Toch is het belangrijk dat je dit regelmatig doet, want het kan flinke gevolgen hebben voor de smaak van je kopje koffie.

Wij moesten ook even slikken toen we beseften hoelang ons koffiezetapparaat al onaangetast op dezelfde plek staat. Toch is het heel verstandig om het ontkalken en schoonmaken goed bij te houden, want het gaat ten kosten van je bakkie pleur.

Vet van de koffieboon

Misschien merk je het niet omdat de smaak heel langzaam verandert, maar wie zijn koffiemachine niet goed onderhoudt, zet geen lekkere koffie.

Dat zit zo: koffiebonen geven vetten en olie af. Dat is niet per se het lekkerste gedeelte van de koffieboon en blijft plakken aan de binnenkant van je koffieapparaat. Wanneer je dit (te) lang niet schoonmaakt, kunnen de leidingen van je apparaat dichtslibben en hoopt vuil zich op. Vergelijk het met je gootsteen; daar gooi je toch ook geen olie en vet doorheen?

Ook is het belangrijk om je koffieapparaat iedere drie maanden te reinigen om kalkaanslag tegen te gaan. Een koffiezetapparaat ontkalken is helemaal niet veel werk, maar wel erg belangrijk. De kalkaanslag beïnvloedt namelijk de smaak van je koffie en kan het apparaat zelfs stuk maken!

koffiebonen, zoals bij Friedhats
Bron: Pexels

Koffiezetapparaat schoonmaken

Volautomatisch koffiezetapparaat schoonmaken

Wanneer je een volautomatisch koffiezetapparaat hebt, is het belangrijk die zo veel mogelijk uit elkaar te halen. In de handleiding van je machine staat wat je allemaal veilig kunt openhalen en reinigen. Waarschijnlijk kom je heel wat tandwieltjes en leidingen tegen die onder de koffieprut zetten. Deze spoel je gemakkelijk af onder de kraan.

De tandwieltjes dien je ook af en toe te oliën zodat het apparaat soepel blijft doorlopen. Zoek op internet naar de juiste olie voor jouw apparaat.

Koffiezetapparaat met piston schoonmaken

Heb je een pistonmachine? Dan ben je (helaas) wat langer bezig met het schoonmaken. De broeikop moet je ongeveer eens in de twee weken schoonmaken. Dat doe je door deze helemaal uit elkaar te halen en voorzichtig met een sponsje schoon te boenen. De pistonring dient zo’n één keer per jaar vervangen te worden bij gemiddeld gebruik.

Heeft jouw machine een 3-wegsventiel? Dan moet je dit apparaat regelmatig ‘backflushen’. Dat is het blindfilteren van een espressomachine via het gebruik van een blindfilter. Een blindfilter is een filterbakje zonder gaatjes, waardoor het water niet door kan lopen en de druk dus in de machine wordt opgebouwd en ervoor zorgt dat het water circuleert.

Klinkt allemaal heel technisch, maar in de praktijk val het mee. Mocht je toch moeite hebben dit te onderhouden dan zijn er verschillende bedrijven die dit voor je doen.

Koffiezetapparaat schoonmaken
Bron: Lazy_Bear

Koffiezetapparaat ontkalken

Het ontkalken van het apparaat kun je op verschillende manieren doen en is heel eenvoudig. Je vult het waterreservoir met een mengsel van water en schoonmaakmiddel. Gebruik geen azijn, de smaak hiervan is zo sterk dat je het waarschijnlijk proeft in je koffie. Citroen- en melkzuur en sulfaminezuur zijn veel minder agressief en laten geen smaak na, ideaal voor het ontkalken dus.

Je laat het apparaat simpelweg een paar keer doorlopen en je kunt er weer even tegenaan.

Meer schoonmaaktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.