Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

5x de lekkerste tempehmarinades voor regelrechte smaakbommen

Tempeh marineren is dé sleutel om van de milde vleesvervanger een next level hap te maken. Qua marinades kun je bovendien alle kanten op: van Indiaas tot Koreaans en een vleugje Suriname. Met onderstaand lijstje inspireren we je graag met onze favoriete combinaties.

Tempeh marineren: 5x ideeën

1. Sambal en sojasaus/ketjap

Er zijn van die zekerheden in het leven en dat je met sambal en sojasaus weinig kunt verpesten, is daar absoluut één van. De hoeveelheid sambal kies je uiteraard zelf, afhankelijk van je hittevoorkeuren. Gooi stukjes tempeh in zo’n bad, bak ze daarna knapperig in wat plantaardige olie en je hebt kleine smaakbommetjes te pakken.

2. Gochujang

We maakten een klein vreugdesprongetje toen we gochujang plots in de supermarkt zagen liggen. De vuurrode peperpasta was al langer één van onze favoriete tokoproducten voor noedelsauzen, Koreaanse stoofgerechten en – je raadt het al – het marineren van tempeh. Culy’s Nancy beschreef eerder hoe je dat doet én hoe je daar ook nog eens een lekkere rijstbowl mee samenstelt – iets wat we iedereen kunnen aanraden.

Culy Homemade: rijstbowl met krokante tempeh in gochujang

Krokante tempeh in gochujang
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Saté

Ook verzot op saté, maar hoeft ‘t niet altijd met vlees te zijn? Maak eens tempeh saté, makkelijk te bereiken door tempeh in een marinade van onder meer pindakaas, kokosmelk en limoensap te gooien. Da’s erg lekker op een stokje, al kun je de gemarineerde stukjes tempehsaté natuurlijk ook los serveren, bij gebakken rijst en/of groenten.

Culy Homemade: tempeh saté met pindasaus en gele rijst

tempeh saté
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Tempeh bacon

We schreven er al eerder over: wie van bacon houdt kan zich wagen aan een projectje vegan bacon met behulp van tempeh. De sleutel zit ‘m in een marinade met sojasaus (voor het ultiem zoute en de umami), maple syrup en knoflookpoeder. Een exacte kopie van echt spek zal het niet opleveren, maar iets wat toch aardig in de buurt komt en vooral erg lekker is wél.

Maak kennis met tempeh bacon: een heerlijke en snelle vleesvervanger

5. Tandoori tempeh

Tandoori is een Indiase bereidingstechniek waarbij kip gemarineerd wordt in een mengsel van yoghurt, kruiden en specerijen, wat óók gewoon kan met tempeh. Handje hulp nodig? Vervang de kip in onderstaand recept simpelweg door tempeh; moeilijker is dat echt niet.

Tandoori Kip

Hou je wel van dit soort projectjes? Neem ook ‘ns een kijkje in ons lijstje met de lekkerste marinades voor tofu. Of voor zalm, of kip!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.