Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Maak kennis met tempeh bacon: een heerlijke en snelle vleesvervanger

Tempeh zit wat ons betreft in de categorie ‘lékker, zo lang je ‘t maar goed weet klaar te maken’. Dat valt of staat meestal bij het maken van de juiste marinades. En wat nou als we je zouden vertellen dat je tempeh zó kunt marineren dat de smaak zal lijken op bacon? Maak kennis met tempeh bacon.

De kritische carnivoor heeft waarschijnlijk grote vraagtekens bij dit gegeven. Hoe kan een bereiding van plantaardige ingrediënten ook maar in de búúrt komen van een krokant stukje spek? Tja, je moet er natuurlijk een beetje voor openstaan. Maar feit is dat er met de juiste ingrediënten heel wat mogelijk is en dat vleesvervangers over het algemeen steeds spannender worden.

Tempeh bacon in een notendop

Kijk maar naar tempeh bacon, wat eigenlijk best geniaal bedacht is. Om de textuur en smaak van tempeh te evenaren wordt een blok tempeh in dunne plakjes (ter grootte van plakjes bacon) gesneden en vervolgens knapperig gebakken in een pan.

Daarop komt vervolgens een mengsel van smaakmakers. Recepten variëren hier en daar, maar vaak worden sojasaus (voor het ultiem zoute en de umami), maple syrup en knoflookpoeder gebruikt. Alles samen kost ‘t je amper 15 minuten. Makkelijk hè? We hoeven je niet te vertellen dat tempeh bacon lekker is op broodje, bij een eitje, in stukjes bij gebakken rijst of bij deze geplette aardappeltjes met parmezaan.

Zo maak je zelf tempeh bacon

Zelf tempeh bacon maken is dus niet moeilijk. Check online een paar recepten, zoals dat van Tasty of Epicurious. Je zult zien dat de meeste recepten naast een zoetje en een zoutje ook een element van rokerigheid toevoegen aan de marinade. Dat kan bijvoorbeeld met gerookt paprikapoeder of gerookt zeezout. Of heb je een flesje liquid smoke in je voorraadkast staan? Dan is het nú het geschikte moment om die fles nog eens onder het stof vandaan te halen.

Fan van een smoky aroma? Zo rook je zelf ingrediënten

Wil je helemaal all the way gaan, dan kun je eventueel ook zelf je tempeh maken. Daar lees je hier meer over.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.