Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 5 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Beyond taco’s: 5 x minder bekende gerechten uit de Mexicaanse keuken

Bij de Mexicaanse keuken denken we vaak nog onterecht aan de TexMex keuken. Die rode zakjes in de supermarkt met zoute kruiden die eigenlijk allemaal hetzelfde smaken, nee daar doe je de Mexicaanse keuken geen eer mee aan. Wát die keuken dan wel inhoudt? Culy ging op zoek naar de minder bekende, maar écht Mexicaanse gerechten, uit die oh zo heerlijke keuken.

5 x minder bekende gerechten uit de Mexicaanse keuken

Misschien minder bekend, maar niet minder lekker!

Mole

De naam mole komt je vast bekend voor. Geen wonder: er zijn meer dan 100 verschillende soorten mole in Mexico. Het is namelijk een verzamelnaam voor wat wij zouden noemen ‘saus.’ Toch ligt het iets gecompliceerder.

Om een mole te maken voeg je geen mayo met sriracha samen. Er komen vaak tientallen soorten onbekende (voor ons) pepers aan te pas en nog meer verschillende specerijen, fruitsoorten, noten en ga zo maar door. De mole komt oorspronkelijk uit Puebla, maar heeft inmiddels door heel Mexico zijn intrede gemaakt. Iedereen heeft dan ook zijn eigen mole-recepten.

De bekendste mole ken je waarschijnlijk wel: de guacamole. Die hartverwarmende avocado dip. Maar ken je ook mole poblano, gemaakt met specerijen, pepers en ook chocola. Culy’s Martine at ooit drie bordjes mole poblano achter elkaar. Zó lekker. Andere moles waar je de show mee gaat stelen zijn mole verde (van pompoenpitten en groene chili), maar ook een mole (van pinda’s, pijnboompitten en amandelen). Let op: sommige gerechten hebben ook de term mole in hun naam maar zijn geen sauzen. Zoals een mole de olla, een Mexicaanse soep gemaakt van onder andere xoconostle (een cactusvrucht), sperziebonen, mais en agujavlees (varkensnek).

Geroosterde pastinaak met simpele Mexicaanse mole en salsa

Tamales

Wellicht heb je weleens van de tamale gehoord. Zo niet, dan moet je ‘t je voorstellen als een pakketje geluk. Het gerecht bestaat uit een maïsdeegrol die wordt gestoomd in een bananenblad. Deze rol wordt gevuld met vlees, groenten, kaas, rijst of fruit. Uiteraard worden ze op smaak gebracht met veel pepers en specerijen, maar ondanks dat je ‘t misschien niet direct zou denken, worden de tamales gegeten als ontbijt.

De vulling van de tamales is ontzettend zacht en vol van smaak. Dit komt doordat de bananenbladeren uitstekend dienen als ‘stoomhulp’ en het geheel geen vochtige, smakeloze boel laten worden. Het blad wordt meestal eerst even gebakken in de pan, dan gevuld met de masa (het deeg), vakkundig ingepakt en daarna gestoomd. Voor het stomen wordt er eerst nog onder én bovenop de tamales een bananenblad gelegd om de pakketjes zo extra goed te beschermen. Alles voor de perfecte tamale!

Atole

Als er iets is wat je ‘s winters een goed gevoel geeft, dan is het deze atole wel. Met de naderende herfst biedt dit drankje hét comfort dat je die eerste grijze dagen sterk nodig hebt.

Atole is een bekend drankje in de Mexicaanse keuken. Het wordt gemaakt van masa harina, het type maïsmeel dat ook gebruikt wordt om maistortilla’s te maken. Ook deze atole is een populair ontbijtgerecht.

De atole wordt traditioneel gedronken bij de festiviteiten van Dia de los Muertos begin november om zo de doden te vieren en herinneren. De atole wordt vaak extra op smaak gebracht met vanille of kaneel om ‘t geheel zo éxtra lekker te maken. Uiteindelijk heb je dan een kopje dat je op ‘t eerste gezicht zal doen denken aan warme melk, maar zodra je een slok neemt weet je wel beter.

Pozole

We begrijpen het erg goed als je nog nooit van pozole hebt gehoord. Deze soep (of is het een stoof?) is namelijk de onderbelichte ster uit de Mexicaanse keuken. Zonde vinden wij! Want als je ‘m goed maakt – en het je lukt om alle ingrediënten te vinden – is ‘ie oh zo lekker.

Pozole betekent gekookt en geroerd. Het belangrijkste element van een pozole is de ‘hominy:’ maiskorrels die door een speciale behandeling opgezwollen zijn. Deze kun je tegenwoordig zelfs in blik kopen. Uiteindelijk wordt de soep nooit helemaal afgemaakt, want op tafel voeg je extra ingrediënten naar smaak en garnering toe.

De bouillon (die je wél helemaal afmaakt) wordt vaak gemaakt op basis van varkensvlees. In Oaxaca maakt men de bouillon met epazote (een bitter kruid met de smaak van oregano en munt) en hoja santa (zoet kruid met tonen van pepermunt en anijs). Logisch als je dit niet bij de plaatselijke superbuur vindt. Je kunt ‘t daarom vervangen door een combi van munt, koriander, kruidnagel, laurier, oregano en zwarte peper.

Chilaquiles

Deze naam heb je vast eens voorbij horen komen. Is ‘t niet omdat het gerecht steeds meer populariteit vindt in Nederland, dan wel omdat het woord chilaquiles gewoon zo lekker bekt.

In de Mexicaanse keuken zijn chilaquiles een populair ontbijtgerecht omdat je er zo lekker je kliekjes in kunt verwerken. Het lekkerste wordt het namelijk als je oude tortilla’s en salsa gebruikt.

De tortilla’s snijdt men in kwarten en worden licht gefrituurd. Daarna wordt het overgoten met een salsa waarin de tortilla’s even mogen sudderen. Elke regio heeft hierin zijn eigen gebruiken, want in centraal Mexico wil men namelijk dat de tortillachips knapperig blijven en wordt de salsa dus pas laat toegevoegd aan het geheel.

Vandaar dat de chilaquiles vaak onjuist bestempeld worden als nachos. Zeker als je weet dat het gerecht vaak ook nog wordt gegarneerd met kip, avocado, ei, ui, zure room en ga zo maar door. Geen nachos dus, chilaquiles. Klinkt ook veel exotischer.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.