Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Koken met verse maiskolven: wat kun je er allemaal mee doen?

In augustus en september ligt de Nederlandse suikermais trots te pronken in de supermarkten. Wij zeggen: in huis halen en heel veel lekkere dingen mee maken. Koken met verse maiskolven gaat immers verder dan die dingen op je barbecue mikken. En dat gieten wij graag in een overzicht.

Oh en een tip: zoek naar de maiskolven met de bladeren er nog aan. Die zijn het lekkerst!

Koken met verse maiskolven

In de soep

Maissoep zou eigenlijk verplichte kost moeten worden voor elke Nederlander, zo rond september. Gepureerd leveren de korrels een toffe textuur op: zacht en toch met een kleine bite. Onze tip? Maak die soep extra geurig door kokosmelk en specerijen als kurkuma toe te voegen. Het recept krijg je van ons:

Culy Homemade: maissoep met kokosmelk en specerijen

Maissoep met kokosmelk en specerijen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Maak bouillon van de maiskolven

Wat je ook doet met je mais, besef ten allen tijden dat je van de overblijvende kolven heerlijke bouillon kunt trekken. Die kun je gebruiken als basis voor soepen en sauzen of verwerken in stoofgerechten of risotto.

Eigenlijk voor alles waar je normaal gesproken bouillon voor gebruikt dus. En gebruik je die nou niet onmiddellijk, dan kun je die bouillon ook altijd invriezen. Wordt de voedselverspil-politie ook nog ‘ns erg blij van.

Esquites van

Al bekend met esquites? Dit typisch Mexicaans streetfood is het beste te omschrijven als een lauwwarme maissalade in een mok. Dat klinkt misschien als een bescheiden gerechtje, maar proef esquites één keer en je snapt meteen waarom de Mexicanen in rijen staan aan te schuiven voor de snack.

De kracht zit ‘m in de manier waarop de maiskorrels worden opgebakken in op smaak gebrachte roomboter en een lepeltje mayonaise. Kunnen die Mexicanen wel:

Culy Homemade: Mexicaanse esquites (maissalade) met witte kaas en limoen

Mexicaanse esquites
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Helemaal trendy: corn ribs

Corn ribs worden gemaakt door maiskolven over de lengte in vieren te snijden. Yes, over de lengte. Net als de bekende ‘avocadohand‘ zit een ongeluk in een klein hoekje bij dit klusje, dus daar moet je even je koppie bijhouden.

Daarna begint het leukste klusje: de maisribbetjes insmeren met een beetje olie en kruidenmengsel naar keuze. Denk aan gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder en gemalen koriander, chipotle in adobo, of een toffe spice rub. Door ze daarna te bakken in de airfryer, krullen de repen om tot ze wel heel veel lijken op spareribs.

Mais bij Black Smoke
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Maak verse polenta

Instant polenta uit een pak kennen we allemaal wel, maar heb je ooit beseft dat je ook verse polenta kunt maken? Geloof ons als we zeggen dat dat geen tien, maar miljoen keer beter dan de kant- en klare versie smaakt (en die vinden we al zo lekker…). Het is natuurlijk wel iets bewerkelijker, maar zoek je nog een kookproject, dan is verse polenta een hele goede bestemming voor die maiskolven.

Grill die kolven

En natuurlijk zijn gegrilde maiskolven natuurlijk ook geweldig lekker in gegrilde toestand. Bij mooi weer kun je de barbecue daarvoor gebruiken, anders doet een grillpan ook prima dienst. Hoe wij die dan ‘t lekkerst vinden? Als elotes, met flink wat kaas, koriander en chili. Of misschien wel nog beter: met een korst van Doritos. Chips voor het avondeten? Mag gewoon.

Maiskolven met doritos korst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.