Waarom taiyaki zo’n geliefd Japans dessert is (en die kenmerkende visvorm heeft)
Je zou denken dat een visvormig hapje met een goudbruine korst en een dampende vulling naar… nou ja, vis smaakt. Maar laat je niet foppen: taiyaki is geen snack uit de zee, maar wél eentje waar je je tanden héél graag in zet. Deze Japanse lekkernij is knapperig vanbuiten, smeuïg vanbinnen en in de vorm van een visje – een zeebrasem, om precies te zijn. Waarom? Daar duiken we zo in.
Wat is taiyaki?
Taiyaki is een populaire Japanse streetfood-snack die je herkent aan z’n goudbruine vissenvorm. De buitenkant doet denken aan een kruising tussen een wafel en een pannenkoek, met een zachte bite en een knapperig randje.
En binnenin? Daar zit het echte feestje verstopt: traditioneel is dat anko (zoete rodebonenpasta), maar tegenwoordig vind je ze ook met custard, chocolade, matcha, zoete aardappel, of zelfs kaas. Ja, dat klinkt een beetje gek. Maar vooral ook héél lekker.
En dan heb je nog de ijsvariant: een taiyaki-hoorntje gevuld met softijs en toppings waar een gemiddelde freakshake uit 2016 jaloers op zou zijn. Taiyaki is dus niet alleen héérlijk, maar ook veelzijdig met veel varianten, en ziet er superleuk uit voor de socials!
Waar komt taiyaki vandaan?
Taiyaki ontstond aan het begin van de 20e eeuw in Tokio. Het begon eigenlijk als een afgeleide van Imagawayaki, een ronde, dikke pannenkoek met vulling. Maar de eigenaar van een lekkernijenwinkel genaamd Naniwaya (mocht je ooit in Tokio zijn: ga even langs!) besloot dat het tijd was voor een upgrade, en zo kwam hij op het idee om een visvormige variant te maken.
Waarom precies een vis? De zeebrasem (tai) staat in Japan symbool voor geluk en voorspoed. Je ziet ‘m vaak op bruiloften en feestdagen. Dus: tai + yaki (wat ‘gebakken’ betekent) = taiyaki.
En dat geluk voel je ook een beetje als je een warme taiyaki uit het vuistje eet. Gelukkiger kun je ons niet maken!
Kun je taiyaki ook in Nederland vinden?
Hoewel je in Japan op bijna elke straathoek taiyaki kunt scoren, hoef je voor een warme viswafel gelukkig niet per se het vliegtuig te pakken. In Nederland duikt taiyaki steeds vaker op, vooral in steden met goede Japanse of Aziatische foodspots.
Mocht je dicht bij de Duitse grens wonen, óf zin hebben in een roadtripje: bezoek dan de Japanse wijk in Düsseldorf – ook wel bekend als ‘little Tokyo’! Daar zul je gegarandeerd deze vrolijke, zoete visjes vinden.
Onlangs schreven we over een parel van een taiyaki-kraampje dat iedere maandag op de markt in Hoorn staat (tegenover de Spar en de bloemenwinkel op de Gedempte Turfhaven). Ga je ook langs? Wij zijn in ieder geval groot fan van dit kraampje, omdat de snack hier vers voor je neus wordt gemaakt.
Hier eet je verse taiyaki (zoete Japanse wafels) op de markt
@iamiiko I can’t believe we can eat authentic Japanese taiyaki in nl 🇳🇱You should visit to try it🫶 📍Tokyo Taiyaki Story / den haag #denhaag #dutchdiaries #netherland #netherlands🇳🇱 #denhaagfood #denhaaghotspot
Kun je taiyaki ook zelf maken?
Is zelf maken een beetje te doen? Jazeker. Met een taiyaki-pan (die zijn online te vinden) kun je zelf aan de slag.
Je maakt een eenvoudig beslag van bloem, ei, melk, een beetje suiker en bakpoeder. Giet dat in de ingevette visvorm, lepel er een flinke dot vulling in, dek af met nog wat beslag en bak je taiyaki aan beide kanten goudbruin. Tip: niet te zuinig zijn met de vulling. Niemand zit te wachten op een lege vis.
@kojimochi Reply to @monster_addict_4_u speaking of strong mfs that love sweets…🐟👱🏻 #animecooking #tokyorevengers #manjirosano
Deze Japanse snacks wil je óók halen
- Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
- Snel onigiri recept (als lunch/snack!): met warmgerookte zalm
- Tsukune (Japanse balletjes van kipgehakt)