Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je steak het beste opnieuw opwarmen?

Menig gerecht warm je eenvoudig opnieuw op in de oven of in de magnetron. Een steak is echter een ander verhaal. Waar de garing überhaupt al enige aandacht vergt, geldt dit ook voor het opnieuw opwarmen. Dus: hoe kun je een steak het beste opwarmen?

Het team van Kitchn heeft elke mogelijkheid nauwkeurig voor je uitgezocht. De uitkomst? Die is verrassender dan je denkt.

De steak

Want hoe houdt je de biefstuk sappig nadat ‘ie is afgekoeld? En minstens zo belangrijk: is het mogelijk om een krokante buitenkant opnieuw te realiseren? Om erachter te komen, heeft het Kitchn team verschillende methodes geanalyseerd. Allemaal komen ze voorbij: de magnetron, de oven, sous vide én het fornuis.

Belangrijk detail: voor elke methode is een medium-rare gebakken ribeye gebruikt. Deze heeft 24 uur in de koelkast doorgebracht én is 30 minuten voor gebruik uit de koelkast gehaald. Eerst op kamertemperatuur brengen dus, om een well done resultaat te vermijden.

De opwarm-methodes

Stomen

Het stomen van een steak blijkt plus- en minpunten te hebben. Wanneer je een laagje water met de steak in de koekenpan legt en een deksel erop legt, blijft ‘ie mooi roze. Maar: de structuur mag dan sappig zijn,  het is vooral waterig én de krokante korst is ver te zoeken. Door naar de volgende optie dus.

Bakken

Het klinkt toch als de meest voor de hand liggende optie: je steak opwarmen in de pan met wat olijfolie. Het resultaat na zorgvuldig onderzoek: voor reeds gesneden steak werkt het prima. Voor een groter stuk helaas minder: eer de binnenkant is opgewarmd, is ‘ie hartstikke doorbakken. Dus óf een krokante rand met een te koude binnenkant, of 100% well done.

Sous vide

Heb je een sous vide apparaat in huis, dan is het resultaat met deze methode prima. Want: de smaak is geweldig, de garing mooi roze en de knapperige korst achteraf te creëren door ‘m nog kort heet te bakken in de pan. Maar, ook erg bewerkelijk dus.

Steak opwarmen hoe?
Bron: Unsplash

Magnetron

Door naar de verrassing van de dag: je steak opwarmen in de magnetron. De wijze: plaats een stuk vochtig keukenpapier op de biefstuk en verwarm ‘m 30 seconden op medium stand. Draai de steak na elke 30 seconden om. Afhankelijk van de dikte duurt het totaal 90 seconden tot 2 minuten. Het resultaat? De steak blijft sappig, is geheel verwarmd én behoudt zelfs iets van de krokante rand.

De oven én het fornuis

Door naar de winnaar: als het gaat om smaak en eenvoudig in bereiding dan gaan we voor oven én fornuis. Cook’s Illustrated’s betoog klopt: gebruik dezelfde tools als bij de eerste bereiding.

Hoe dat precies gaat, is als volgt: verwarm je oven tot 120 graden en leg je steak op een rooster boven een bakplaat of ovenschaal (want: lekgevaar). Wanneer het vlees de temperatuur van 40-45 graden bereikt, haal je ‘m eruit (na ongeveer 30 minuten). Dep de steak droog met wat keukenpapier. Bak ‘m erna nog ongeveer 1 minuut per kant op hoog vuur in wat olie et voilà: een medium steak mét crispy buitenkant.

Nog geen idee wat je erbij eet? Wij eten ‘m het liefst met chimichurri of dragonboter.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.