Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over de financier: dat zálige Franse cakeje

Het leek even alsof ‘ie in de schaduw van de madeleine verbleef. Maar stukje bij beetje pakt de financier het podium dat ‘ie verdient. Want stiekem vinden we de financier minstens zo lekker. Maar wat is nou precies een financier en hoe komt ‘ie aan die nootachtige smaak?

De geschiedenis in

Het minimalistische Franse cakeje is verzonnen door Franse nonnen in de 17e eeuw, maar werd pas echt populair in de 19e eeuw. Over de naam financier gonzen twee theorieën. De één beweert dat het afgeleid is van de traditionele rechthoekige vorm, die doet denken aan een goudstaaf.

De ander is overtuigd dat de financier haar naam te danken heeft aan de snelle opkomst in het financiële district in Parijs. De vorm paste namelijk perfect in de broekzak voor langere tijd, zonder uit elkaar te vallen.

Een echte financier

Leuk, al die geschiedenis, maar wat maakt nu -behalve de kleine rechthoekige vorm- een échte financier? Qua ingrediënten zijn dat amandel(meel), beurre noisette, eiwit, bloem en (poeder)suiker. En, als je het ons vraagt, de structuur: zacht van binnen met een lichte crunch aan de buitenkant.

Het mooie van deze Franse favoriet is ook nog eens dat je volop kunt variëren: met het type noot bijvoorbeeld, of door het toevoegen van fruit of chocolade.

Zelf aan de financier

We gaan er van uit dat je na deze info zelf de sprong gaat wagen. Haal in dit geval eerst de goede bakvorm in huis. Tuurlijk, officieel hoort ‘ie rechthoekig te zijn. Maar aangezien we niet meer in de 17e eeuw leven kan ‘ie inmiddels ook prima rond. Met dit recept vol pistache bijvoorbeeld.

Ook met walnoot is de financier verslavend lekker, zoals deze met walnoot en salie. Of kies voor wat klassieker met deze variant met abrikozenjam en amandelen. Ben je in voor de financier 2.0? Laat je dan begeleiden door deze video.

financiers abrikozenjam geroosterde amandelen
Bron: Culy.nl

Waar haal je de lekkerste financiers?

Wil je eerst het echte werk proeven voordat je zelf aan de slag gaat? In dat geval verwijzen we je graag door naar Bond & Smolders in Utrecht. In Amsterdam sturen we je graag naar Gebroeders Niemeijer of Le Fournil de Sébastian. En ben je daar dan toch, haal dan ook meteen even de beste croissant van Amsterdam.

Nog meer zoetigheid?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.