Ribeye met tomaten, geroosterde lente-ui & salsa

Het nieuwe boek Breddos Tacos staat vol met taco- en tostadarecepten en allerlei heerlijke bijgerechten, basisrecepten, sauzen en drankjes. Wij mogen alvast een lekker recept delen: ribeye met tomaten, geroosterde lente-ui & salsa.

Tip: vraag je slager om ribeye steak met bot die minstens 28 dagen heeft gerijpt. De steak is het lekkerst wanneer je hem bereidt op houtskool, maar het lukt ook wel met een hete koekenpan met dikke bodem. Haal de steaks minstens 1 uur voor bereiding uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn.

Zet het vuur hoog en laat de koekenpan of grillpan goed heet worden (minstens 5 minuten).
Dep de steaks droog (dit is belangrijk om te steaks te schroeien in plaats van te stomen) en leg ze in de pan. Beweeg ze heen en weer in de pan en draai ze na 3 tot 4 minuten om.

Voeg 1 eetlepel boter toe en bedruip het vlees met het vet en de gesmolten boter. Voeg de knoflook en tijm toe. Strooi wat zeezout en peper op de gebakken kant van de ribeye in de pan en bak hem nog 4 minuten (voor medium rare), leg de steaks dan op een warm bord. Schep ½ eetlepel boter op elke steak en laat ze minstens 5 minuten rusten.

Schenk de rode wijn in de pan en voeg de laatste eetlepel boter toe. Draai het vuur hoog en laat de saus 5 minuten indikken. Houd apart.

Snijd de tomaten in plakjes van 1 cm, besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi ze met zeezout en peper. Leg de tomatenplakjes op een serveerschaal en voeg de uitgelekte rode uien toe. Snijd de steaks haaks op de draad in een hoek van 45 graden in plakjes van 3 cm en leg ze op de tomaten.

Besprenkel met wat tijmolie, peperolie, 2 eetlepels salsa verde en bestrooi met de koriander, het chilipoeder en wat zeezout. Leg de geroosterde lente-ui ernaast.

Verwarm de tortilla’s in een droge koekenpan en serveer. Laat elke gast wat plakjes steak, tomaat en ui pakken. Als je van heet houdt, serveer er dan wat habanero hot sauce bij.

ribeye-met-tomaten

Breddos Tacos ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 19,95.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!