Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo zorg je ervoor dat je eten niet uitdroogt in de magnetron

Er zijn van die dagen dat je blij bent dat je nog een restje eten hebt dat je alleen maar even hoeft op te warmen. Daar kan zelfs het makkelijkste recept niet tegenop, alleen: hoe zorg je ervoor dat je eten niet uitdroogt in de magnetron?

Niets zo onsmakelijk als een uitgedroogd stuk pizza of een droge brok stamppot. Wil je dit soort taferelen vermijden, volg dan deze tips.

Zo zorg je ervoor dat je eten niet uitdroogt in de magnetron

Voeg vocht toe

De belangrijkste tip om te vermijden dat je eten zal uitdrogen, is het toevoegen van een vochtig element. Dit geldt voor welk gerecht dan ook (je kunt dit principe zelfs gebruiken om geklonterde bruine suiker te redden!), maar is met name doeltreffend bij gerechten die oorspronkelijk in water zijn gekookt. Denk daarbij dus aan pasta, rijst of gestoomde groenten.

Hoe je dat element vocht dan toevoegt? Dat kan door het gerecht af te dekken met een vochtige theedoek of door een glas water naast het gerecht te plaatsen. Een beetje extra water sprenkelen over het gerecht zelf kan natuurlijk ook.

Pas de sterkte van de magnetron aan

Bij de meeste magnetrons kun je instellen op hoeveel watt (W) de magnetron je gerecht opwarmt. Wil je vermijden dat je gerecht droog is, zet het wattage dan een tandje lager (dan wanneer je bijvoorbeeld een soepje zou opwarmen).

Een goede stelregel is dus: je kunt het gerecht beter wat langzamer opwarmen in plaats van kort en krachtig. Dat geldt evenals bij bevroren eten ontdooien.

Ziezo, plof nu maar op die bank met je prakkie. Je hebt het verdiend.

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.