Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 27 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is alles wat je moet weten over de softshell krab

Seafood lover? Dan ben je de softshell krab vast weleens tegengekomen op de menukaart. Dit krabbetje zou wel eens één van de allerlekkerste soorten krab kunnen zijn, en dit is waarom.

Als je van seafood houdt, dan heb je deze periode een goede reden om gelukkig te zijn. De late lente en het begin van de zomer is namelijk de ideale periode voor de vangst van shoftshell krab. En wie dat wel eens geproefd heeft, weet dat dit een echte culinaire verwennerij is.

Wat is softshell krab?

Strandkrab, Breedpootkrab, Blaasjeskrab of de Penseelkrab,… In onze Noordzee treffen we héél wat soorten krabben. Je zou kunnen vermoeden dat de softshell krab daar één van is, maar eigenlijk zijn softshells geen aparte krabbensoort op zich.

Softshells zijn blauwe krabben die gevangen worden op het moment dat ze van jasje wisselen. Het is dus een kwestie van de krabben nét op het juiste moment uit de zee te halen, vlak voor ze weer een harde ‘pantser’ krijgen. De kunst is om de krabben te verkopen op het ogenblik dat ze nog geen nieuw harnas hebben ontwikkeld, waardoor de krabben zacht zijn en in hun geheel opgegeten kunnen worden. Concreet betekent dat: veel lekker vlees en amper afval.

Fresh Local Soft Shells literally just arrived at our back door. Thank you to the great folks @seaviewcrabco #wrightsvillebeach #ilmfoodie #wrightsville #localseafood #softshellcrab #wilmingtonnc #ilmfoodie #wilmingtoneats

276 Likes, 7 Comments – South Beach Grill (@southbeachgrillwb) on Instagram: “Fresh Local Soft Shells literally just arrived at our back door. Thank you to the great folks…”

Geduld

De krabbetjes worden gevangen in de Verenigde Staten. Dat zou je misschien niet meteen verwachten, maar aan de oostkust van de VS wordt er héél wat seafood gegeten en verkocht. Voor echt goeie softshell krab moet je dus eens naar de Amerikaanse oostkust afreizen, en vooral de buurt rond Chesapeake Bay (aan de Atlantische Oceaan) staat bekend om zijn geweldige zachte krab.

Om de krabben te vangen is er heel wat geduld, kennis en expertise nodig. Het is echt een kwestie van het water afspeuren en op zoek gaan naar de krabben die net hun jasje afgooien. Geen wonder dat ze wereldwijd een delicatesse zijn!

Gerecht met softshell krab

Soft shell krab bereiden: zo doe je dat

Er zijn hele wat lekkere manieren om soft crab te bereiden. Softshells zijn een dankbaar product om mee te koken omdat ze zo heerlijk zacht zijn en in hun geheel kunnen worden opgegeten. Je kan de krabbetjes koken, stomen, frituren, bakken in de pan of zelfs grillen op de barbecue. Online vind je een grote verscheidenheid aan recepten.

Op z’n Amerikaans worden ze bijvoorbeeld in losgeklopt eiwit en bloem gewenteld en aangebakken in hete olie. Lekker op een broodje met wat citroen en tartaarsaus. Ook de Aziaten hebben hun eigen manier om de zachte krabben te bereiden, bijvoorbeeld in een noedelsalade, op z’n Thais met een gefrituurd deegjasje of op z’n Vietnamees met lekkere dipsausjes. Ook in sushirolls of in een visvariant van de BLT doen de softshells het erg goed, maar experimenteer er vooral zelf op los!

Waar koop je softshell krab?

Oh ja: je kunt soft shells kopen bij gespecialiseerde viswinkels en ook sommige Aziatische supermarkten hebben soft shells bij de diepvriesproducten. Ze zijn meestal niet zo goedkoop, maar eenmaal je ze geproefd hebt, ben je helemaal om

Meer over seafood?

Our Soft Shell Crab is back on special today! Come grab yours now! * * * #Repost @ajanus Fabulous tempura soft crab at @kuyaja. #kuyajaslechonbelly #bonappetitmag #filipinofood #cebuanofood #softshellcrab #crab #md #mdcrabs #dmv

141 Likes, 6 Comments – Kuya Ja’s Lechon Belly (@kuyaja) on Instagram: “Our Soft Shell Crab is back on special today! Come grab yours now! * * * #Repost @ajanus Fabulous…”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.