Bij deze plekken in Nederland koop je het lekkerste softijs (+ een nieuwe softijshemel in Amsterdam)
Softijs is terug, en hoe! Het ouderwets lekkere witte toefje dat je vroeger bij de snackbar haalde, koop je nu net zo makkelijk bij een bakkerij of koffiezaak. Maar het softijsje anno 2025 wordt veelal gemaakt met betere melk, gecombineerd met creatieve smaken en soms zelfs geserveerd in een croissant (!) in plaats van een hoorntje.
Dit zijn de plekken waar je nu softijs wilt kopen dat indruk maakt.
8x de beste plekken voor softijs
Crema Softijsbar in Amsterdam
Sinds 19 juli geopend en meteen een hit. Crema op de Albert Cuyp draait helemaal om softijs. Ze hebben geen ellenlange kaart maar een paar perfecte smaken die ze wisselen met specials zoals pistache of pure chocolade.
De huisgemaakte toppings maken het bijzonder, denk aan warme karamel met zeezout, krokante praline of frisse kersencompote.
Rooie Nel in Utrecht
Rooie Nel is een van de leukste nieuwe plekken in Utrecht. Het restaurant zit in het Vechthuis, pal naast de Roode Brug en het historische Zandpad, en serveert Franse bistrogerechten met een knipoog. Denk aan luchtig opgeklopte boter, kippasteitjes met Pernodsaus en seizoensgroenten met mierikswortel. Maar wat je niet mag missen is het softijs.
De chef heeft een eigen softijsmachine waarmee hij wisselende smaken maakt, zoals rabarber of chocolade met karamel en pecancrunch. Het is precies de combinatie van hartig Frans eten en zo’n nostalgisch toetje die Rooie Nel bijzonder maakt. Softijs kopen voelt hier ineens heel volwassen. En dat bedoelen we als compliment.
Wils Bakery Café in Amsterdam
Bekend om hun brood en heerlijke gerechten maar hun softijs is stiekem net zo geliefd. Ze gebruiken verse melk en room wat zorgt voor een volle bijna boterige smaak.
Soms maken ze bij Wils Bakery Café limited editions zoals yoghurt met honing en citroentijm of pure chocolade met olijfolie en zeezout, maar de klassieke variant is ook geweldig.
Fort Negen in Amsterdam
Fort Negen staat bekend om zijn croissants en fantastische brood (zoals het viral broodje kaassoufflé) maar ze vullen hun boterige croissants ook met softijs. Het warme knapperige deeg en de koele romige vulling zijn een match made in heaven.
Wekelijks hebben ze een wisselende smaak zoals mango of rabarber. Als je maar één softijsplek in Amsterdam kiest deze zomer, laat het dan Fort Negen zijn.
Bakkerij Hartog in Amsterdam
Hartog is beroemd om volkorenbrood, maar hun softijs is minstens zo legendarisch. Ze houden het simpel: één smaak, room, en één concept maar perfect uitgevoerd. Het softijs zit tussen twee kruidige speculaaswafels. Zacht, knapperig en precies goed. Zoiets eet je nergens anders.
Paindemie in Amsterdam
Het softijs van Paindemie is ongeëvenaard. Hun softijs serveren ze met boerenjongens: rozijnen op rum die ze zelf inmaken. Het klinkt klassiek, maar smaakt verrassend modern. Het zoete en kruidige tilt het romige ijs naar een hoger niveau.
Bakkit Creamery in Rotterdam
Bakkit wisselt wekelijks van smaak, van vanille tot matcha of dulce de leche. De toppings zijn minstens zo creatief, denk aan zelfgemaakte koekjes, notencrumble en vers fruit. Alles wordt met zorg gemaakt, zelfs het hoorntje is bijzonder krokant en licht zoet. Het is een plek die softijs kopen spannend maakt.
T’exels boerderijwinkeltje op Texel
Naast de boerderij van de familie Van Exel staat de kleinste boerderijwinkel van het eiland. De winkel wordt gerund door de zoons van de familie en is extra charmant omdat je hier zelf je softijs mag tappen. En dat wil je. Het ijs wordt gemaakt van melk van hun eigen koeien. Verser krijg je het niet.
Meer artikelen over ijs:
- IJsbaas Roberto Gelato: ‘Mijn laatste smaakontdekking? Koffie + sinaasappelroom’
- Dit is hét ijsje dat we de hele zomer willen eten (en nee: we zijn nog niet klaar met de pistachetrend)
- Recept: Koud, zoet en spicy: gochujang op je sundae-ijsje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)