Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 18 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoe lang moet je snijbonen koken?

Grijp jij vooral naar de sperziebonen? Het kan soms heel lekker zijn om die te vervangen door snijbonen in een gerecht. Kleingesneden en met een lekker stukje vlees en aardappelen of in een lekkere curry. Snijbonen koken en bereiden is ook helemaal niet zo lastig, als je weet wat je doet tenminste. Want: hoe lang moet je snijbonen koken bijvoorbeeld?

Voordat je aan het koken van de snijbonen begint, zul je ze eerst moeten schoonmaken. Het is even een werkje, maar met een leuk muziekje op de achtergrond ben je zo klaar. Je kunt snijbonen voorgewassen en gesneden kopen, maar je kan ze soms ook vers en ongesneden kopen op de groenteafdeling of bij de groenteboer. Zorg er in het laatste geval altijd voor dat je de stevige, groene snijbonen koopt.

Snijbonen koken? Eerst schoonmaken

Het schoonmaken van de snijbonen gaat in verschillende stappen. Allereerst haal je de eventuele draad weg. Zet je mes in het puntje van de snijboon en snijd het puntje er bijna vanaf. Vervolgens trek je zo het draad over de naad van de snijboon af. Herhaal dit vervolgens aan de andere kant van de peul ook. Als er geen draad loskomt, hoef je alleen de puntjes af te snijden.

Daarna spoel je de peultjes af onder de kraan. We raden je aan om ook je peultjes af te spoelen als er staat dat het al is voorgewassen, just in case. Vervolgens kan je ze afhankelijk van je gerecht klein snijden of in z’n geheel in de pan doen.

Hoe lang moet je snijbonen koken?

Snijbonen kun je koken, bakken, wokken, stomen en stoven. Vandaag leggen we je uit hoe je snijbonen het beste kunt koken. Over het algemeen kook je snijbonen tussen de 8 tot 13 minuten. Hele snijbonen hebben een iets langere kooktijd dan in stukjes gesneden snijbonen.

Voor de klassieke snijbonen doe je er na het koken een klein klontje boter op en wat peper en versgemalen nootmuskaat. Voor een leuke twist kook je de snijbonen in bouillon en voeg je eventueel een beetje suiker toe. Na het koken kan je nog steeds een klontje boter een nootmuskaat toevoegen. Je moet er wel van houden, maar het is bij veel mensen een populaire bereiding.

Culy

Snijbonen in een salade

Naast snijbonen koken voor een warm gerecht, kun je ze natuurlijk ook gebruiken in een salade. Bij de snijbonensalade die je hierboven ziet zijn de snijbonen niet gekookt. Ze worden op dezelfde manier schoongemaakt, en worden daarna kleingesneden 10 minuten gekookt.

> Bekijk hier het hele recept: Snijbonensalade met gerookte makreel op toast

Weten hoe je andere soorten groenten kookt?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.