Redactie
Redactie Inspiratie 1 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Van klassiek tot ‘carbonara’: alles over snijbonen

In plakjes gesneden met een klontje roomboter en een spekje, of juist totaal anders in lange slierten als ‘pasta’ in de carbonara van sterrenkok Niven Kunz. De snijboon is typisch Hollands en buiten dat (als je ‘t ons vraagt) heerlijk van smaak. Vandaag geven we je een flinke dosis inspiratie. 

De snijboon behoort tot de familie van de peulvruchten en is anders dan zijn broertje de sperzieboon plat en een stuk langer. In de vorige eeuw kwam je in elke keuken wel een bonensnijder tegen, maar tegenwoordig moeten steeds meer zoeken om ze te kunnen vinden.

De naam komt van het feit dat vroegere rassen taaie draden bevatten, waardoor men genoodzaakt was de bonen in stukjes te snijden. De afgelopen jaren zijn ze echter een stuk zachter geworden, waardoor je ze in principe in hun geheel kunt opeten.

Waar moet je op letten?

Als het neerkomt op het kopen van snijbonen, kun je het beste gaan voor de jongere varianten (even vragen aan je groenteboer). Deze zijn superzacht van structuur en lenen zich goed om ook (bijna) rauw te eten.

Naast de verse bonen, zijn ze ook ingemaakt verkrijgbaar. Hierdoor blijven ze veel langer goed, maar wordt de smaak ook minder aangenaam en vooral een stuk zouter.

En vind je ze in een pot of blikje in de super? Let dan goed wat erop staat, zo verkopen ze geregeld een mix onder de naam ‘gesneden bonen’. Deze bevatten vaak niet of nauwelijks echte snijbonen, die nu juist zo lekker zijn.

Op smaak brengen

Door de iets zoete smaak van de bonen(weliswaar minder dan sperziebonen, maar dat ter zijde) passen zuren er perfect bij. Denk bijvoorbeeld aan een beetje (gekonfijte) citroenrasp of -sap, maar ook (balsamico-)azijn, tomaat en feta.

Naast zuur, passen zoute, hartige ingrediënten ook perfect bij snijbonen. Denk bijvoorbeeld aan de eeuwenoude combinatie met uitgebakken spekjes. Lekker met een klontje boter of als basis voor een stamppot.

Tot slot een heel onconventionele bereiding, namelijk de snijbonen à la carbonara van Niven Kunz. Hiervoor rasp je de bonen met een dunschiller tot lange dunne slierten, welke vervolgens worden geblancheerd en geserveerd met spekjes, paddenstoelen, een gepocheerd eitje en natuurlijk Parmezaan.

Gelukkig staat het recept in zowel zijn kookbook als online, waardoor je het ook prima zelf kunt maken. Of check de video hieronder:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.