Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 18 mrt 2017
Leestijd: 1 minuut

Lekker Hollands: zo moet je spruiten koken

Het is alweer hartstikke herfst, en dat betekent: tijd voor de Hollandse pot! Warme stoofpotjes, stamppot boerenkool, en ook spruitjes uit Nederland zijn weer verkrijgbaar. Met deze minikooltjes kun je verschillende dingen doen, van koken tot wokken en roosteren – maar dat eerste is natuurlijk het meeste ‘zoals vroeger’.

Toch niet van je moeder geleerd? We leggen je graag uit wat er komt kijken bij spruiten koken.

Spruitjes schoonmaken en wassen

Je kutn spruitjes tegenwoordig al gewassen in ijswater koken, maar ongewassen spruitjes zijn vaak verser. En zelf schoonmaken is helemaal niet moeilijk! Snijd met een mesje het onderste stukje eraf. Zijn de buitenste blaadjes een beetje bruin of geel, dan kun je die ook verwijderen.

Daarna moet je ze wassen. Dat kan heel gemakkelijk in een vergiet, onder stromend water.

Spruiten koken

Koken is eigenlijk heel gemakkelijk: breng ruim water aan de kook en voeg daar de spruitjes aan toe, samen met wat zout. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de grootte, maar gemiddeld kook je spruitjes in iets meer dan 10 minuten beetgaar.

Als je ze langer kookt, worden ze te zacht én krijg je de bekende muffe spruitjesgeur. Die kun je eventueel ook voorkomen door een klein beetje melk mee te koken, waarmee je de spruitjes ook wat minder bitter zou maken.

Giet de spruitjes vervolgens af et voilà, ze zijn klaar om geserveerd te worden. Dat kan bijvoorbeeld met wat boter en nootmuskaat, zoals gebruikelijk is in een agv’tje, maar ook door de stamppot.

Lekkere recepten met spruitjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.