Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 31 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

7 x snelle ontbijtjes om weer in ‘t ritme te komen

Na een periode van vakanties, vrijheid en de dagen zo invullen waarbij “het komt zoals het komt”, zijn veel mensen weer terug aan het werk en naar school. Hét moment waarin je weer in het ritme moet komen. Want ‘s ochtends gaat de wekker vroeger en om dan ook nog eens na te denken met wat voor voedzaam eten je de dag gaat beginnen? Meer dan een boterhammetje wordt dat de eerste week niet. Culy zocht de lekkerste snelle ontbijtjes en ontbijtrecepten voor je bijeen, voor een vlugge start!

7 x snel ontbijten om weer in het ritme te komen

Koffiesmoothie met havermout

Je hebt ontbijters en je hebt avondeters. De ontbijters zijn ‘s avonds al bezig met wat ze de volgende dag gaan ontbijten, en de avondeters denken ‘s ochtends vroeg al aan hun diner. Hoe je ‘t ook wendt of keert: ontbijten moet nu eenmaal. Maar voor de een het liefst zo snel mogelijk!

Daarom is er deze koffiesmoothie. Je kunt zo erg snel ontbijten, maar toch een voedzame kick krijgen. Ideaal voor de maandag of de eerste dag na de vakantie (waarschijnlijk ook een maandag).

Smoothie met koffie recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Peanut butter & jelly oats

In Amerika is deze combo (PB&J) al sinds jaar en dag een hit. Geen wonder. De combinatie van zoet met ietwat hartig is een lust voor al je smaakpapillen. Ben je een fan van een kommetje warm geluk ‘s ochtends én van pindakaas en jam? Dan zijn deze peanut butter & jelly oats helemaal jouw ding.

Pluspunt: het lijkt altijd veel werk om ‘s ochtends in de weer te gaan met hitte en pannen, maar als je eenmaal een hapje van deze oats neemt, weet je weer waarvoor je het allemaal deed. Je kunt ze trouwens ook prima meenemen voor onderweg. Tip: dit ontbijtje valt ook goed in de smaak bij kinderen!

peanut butter & jelly oats (havermout met pindakaas en jam)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Granola met tahin en kardemom

Als er een ontbijtje is dat gewoonweg altijd goed is, dan is het wel (zelfgemaakte) granola. Snel ontbijten, lekker ontbijten én gezond ontbijten was nog nooit zo makkelijk. Deze granola met tahin en kardemom is onze favoriet. De tahin maakt ‘m bijna fluweelzacht en de kardemom geeft hem zo’n lekkere kick, die je ‘s ochtends vaak genoeg kunt gebruiken. Serveer ‘m met wat diepvriesmango en een lekker volle yoghurt en je kickstart van de dag is klaar!

Granola met tahini en kardemom
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Havermoutkoekjes met pecan en kokos

Oké, ontbijten met koekjes is echt onze droom, maar tot nu toe hebben we die alleen in Italië zonder scheve blikken mogen meemaken. Toch komen deze havermoutkoekjes aardig in de buurt van een snel koekjesontbijt.

Als je ze à la minuut maakt, kun je dat snel ontbijten wel vergeten. Maak daarom eens in de week een grote voorraad, zodat je ‘m ‘s ochtends alleen nog uit een trommeltje hoeft te toveren, mee kunt nemen en oppeuzelen maar. Geen kokos-liefhebber? Je kunt deze koekjes zo bont maken als je zelf wilt. Chocoladevlokken, gedroogd fruit: het is jouw ontbijtfeest én die van je kinderen. Daar zijn ze namelijk ook echt een succesnummer voor!

Havermoutkoekjes ontbijt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Chocolade smoothiebowl met banaan

Als er een ontbijt is dat zijn imago de laatste jaren van ‘eenvoud’ naar ‘extravagant’ heeft opgekrikt, dan is het de smoothiebowl wel. Je vindt ze tegenwoordig in de gekste kleuren, met de gekste ingrediënten én voor de gekste prijzen.

Daarom maken wij de smoothiebowl graag zelf. Maak het kommetje de avond van tevoren, haal hem ‘s ochtends enkel nog uit de koelkast en snel ontbijten was nog nooit zo eenvoudig. Deze variant met chocolade en banaan is een ideaal feestontbijt zo doordeweeks.

chocolade smoothiebowl
Bron: Culy

Ontbijtsmoothie met de smaak van kaneelbroodjes

Als er een uitvinding is waar wij blij van worden, dan is het de ontbijtsmoothie wel. Zeker voor de mensen onder ons die niet zo van ontbijten houden, is dit dé manier om ‘s ochtends de nodige energie en voedingsstoffen naar binnen te werken.

Snel ontbijten wordt easy peasy met deze ontbijtsmoothie. Dan heeft ‘ie ook nog eens de smaak van kaneelbroodjes én heb je ‘m zo op tafel staan. Of beter: in je glaassie zitten. Heb je een handige to go beker (met deksel, anders is het heel foute boel als je knoeit), dan kun je de ontbijtsmoothie meenemen voor onderweg!

ontbijtsmoothie kaneelbroodjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Yoghurtontbijtje to go

Nog zo’n ontbijtje waarmee snel ontbijten de norm wordt. Dit yoghurtontbijtje uit het 5 or less kookboek van Chicks Love Food belooft veel goeds. En dat met maar 5 ingrediënten: yoghurt, honing, mango, frambozen en zonnepitten. Allemaal lekker en dus samen al helemaal!

Je kunt dit ontbijtje ‘s ochtends maken en meenemen in een potje, maar nog slimmer is het om het ‘s avonds alvast klaar te maken. Dan hoef je ‘s ochtends alleen de koelkast nog maar open te doen en het potje goud in je tas te stoppen. Kind kan de was doen!

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.