Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Van pannenkoeken tot panisse: dit kun je allemaal doen met kikkererwtenmeel

Bij toko’s of in grotere supermarkten ligt het al jaren: kikkererwtenmeel. Wij kunnen iedereen warm aanbevelen om standaard zo’n zak in huis te hebben. Niet alleen zijn de toepassingen behoorlijk breed, het zou ook zomaar eens je redding kunnen zijn op dagen waarop je denkt niks in huis te hebben.

Koken met kikkererwtenmeel

1. Socca

Socca zijn hartige Italiaanse pannenkoeken op basis van kikkererwtenmeel en water. Dat klinkt nederig (en toegegeven: van oorsprong is dit een typisch cucina povera-gerecht), maar toch is de smaak dat allerminst. Door de kikkererwten is dit soort pannenkoeken veel aromatischer dan die met gewone bloem, al helemaal als je nog wat komijn of andere specerijen door het beslag roert.

En qua beleg? Daarin ben je natuurlijk helemaal vrij (al zijn de pannenkoeken zelfs uit ‘t vuistje lekker). Hummus, groenten, stukjes vlees, wat gerookte zalm, paddenstoelen, verse kruiden,… Denk vooral niet te veel in grenzen.

2. Panisse

Panisse zijn dikke frieten op basis van kikkererwtenmeel. Hoewel dit al decennia populair is in Zuid-Europese landen, zien we de snack ook hier steeds vaker op de menukaart staan. Dat hoeft niet te verbazen: de knapperige buitenkant en de malse binnenkant zijn ronduit verslavend. Combineer daar dat fijne kikkererwtenaroma bij en je hebt een snack om van te houden. Meer weten over panisse, en leren hoe je ‘t maakt? Lees dan dit artikel:

Panisse: we zien deze Franse snack opeens overal, maar wat ‘t precies?

3. Indiase pakora’s…

Ook de Indiase keuken snapt hoe goed je kikkererwtenmeel kunt gebruiken in de keuken. Ze maken er namelijk graag pakora’s (of bhaji’s) van: dat zijn beignets met beslag van kikkererwtenmeel.

De variant met uien zie je het meest, maar ze worden ook wel gevuld met stukjes chilipeper of aardappel. De ideale dip voor zo’m pakora? Roer wat mangochutney door wat volle yoghurt. Zo lekker.

4. …of Indiase Kadhi

Met yoghurt, kikkererwtenmeel en specerijen maken ze in India Kadhi een dikke romige, kruidige soep. Puur comfort food is dat, perfect voor een avondje op de bank. Zelf maken? Aan het recept voor Kadhi zie je al hoe makkelijk het is.

5. Maak er muffins van

Mierzoete muffins met glazuur lijken al een tijdje hun hoogdagen beleefd te hebben, maar des te benieuwder zijn wij naar hartige muffins. En die kun je dus makkelijk maken van kikkererwtenmeel!

Met gewoon meel kan dat natuurlijk ook, maar dat eerste maakt de smaak toch echt wat spannender. Deze fritattamuffins lijken ons bijvoorbeeld geweldig.

6. Tofu Thoke

Tofu Thoke is een traditioneel gerecht uit de Birmaanse keuken. Kikkererwtenmeel wordt hier gebruikt in een beslagje voor tofufritters. Die in kikkererwtenmeel gebakken stukjes tofu vormen op hun beurt de basis van een super smakelijk (vaak vegan) gerecht, dat gezelschap krijgt van een krachtige dressing met onder meer sojasaus.

Klinkt als een interessant recept om een keer uit te proberen? Is het ook. Hier leer je tofu thoke maken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.