Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 31 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Van ovenschotel tot bowl en sandwich: zo kun je óók zelf sushi maken

Zelf sushi maken: het lijkt vaak zo’n heerlijk rustgevend klusje. Heerlijk priegelen met verse vis, avocado en de perfect gekookte sushirijst. Maar als puntje bij paaltje komt, valt het vaak toch tegen. Want zelf sushi maken is geen kinderspel. Het vergt de nodige tijd én oefening, iets waar je wellicht de tijd niet altijd voor hebt. En daarom zochten wij naar andere manieren om zelf sushi te maken. Makkelijkere manieren vooral!

Zelf sushi maken

Sushi maken volgens de regels van de kunst is best moeilijk, daar kunnen we kort over zijn. Gelukkig zijn er genoeg hacks om deze Japanse delicatessen zelf makkelijk (!) te maken. Oké, op ‘t oog ziet het er misschien niet hetzelfde uit, maar de smaken liegen er niet om. Alsof je een heel All You Can Eat restaurant in één hapje naar binnen werkt. Wil je je toch wagen aan die perfecte Japanse sushi? Culy kreeg dé tips om zelf perfecte sushi te maken van Masanori Tomikawa, chef in het Okura.

Wil je je sushi skills verbeteren? Dit zijn de tips van de sushi meester

Cones

Deze sushi cones kun je misschien wel het beste vergelijken met je favo temaki’s (handrolls). Ze zijn ook nog eens super geschikt voor op feestjes. Iets wat je bij sushi niet snel zou denken.

Kook een grote pan sushirijst, koop een lading norivellen, de lekkerste ingrediënten en rollen maar. Om ‘t geheel iets culinairder te maken in plaats van een norivel met rijst en een stukje komkommer, zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden. Brand een stukje zalm voor dat heerlijke geflambeerde zalm effect, maak tempura garnalen, koop de perfecte avocado of wat dacht je van een witte koolsalade? Doet ‘t perfect in je sushicones!

Sushi ovenschotel

We horen je denken: een sushi ovenschotel, kán dat überhaupt smakelijk worden? Het antwoord is een heel duidelijke “ja!” We geven toe, ook wij waren sceptisch toen we voor ‘t eerst hoorden over de ovenschotel. Dit gaat namelijk tegen alle elegante principes van die delicate stukjes Japanse heerlijkheid in. Inmiddels weten we dat deze sushi ovenschotel alles is waar we ‘t liefst van snaaien als we ‘s nachts onze weg naar de koelkast zoeken.

Sushi-ovenschotel / sushi bake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Sushi-sandwich

Wat is er beter dan een broodje sushi tijdens de lunch? Juist: niks. Deze sushi-sandwich is natuurlijk geen echt broodje, maar lekker en compact is ‘ie wel. Én het is ook nog eens super makkelijk te maken.

Deze sandwich kwam ons tegemoet via TikTok (zoals zoveel food-trends de laatste tijd), daar houden we van! En zoals je ‘t op de foto ziet, zo makkelijk is deze sandwich ook echt. Verdeel een norivel in gedachten in 4 delen en vul deze delen met je favo ingrediënten. Vouw de sandwich samen en smullen maar! Makkelijker dan dit wordt het niet.

sushi-sandwich tiktok hack
Winnie Verswijvel voor Culy

Sushi taart

Is je bestie jarig en wil je op de proppen komen met een verrassende verjaardagstaart, maak deze PoCake. Deze gigantische sushitaart is een favoriet feestnummer op verjaardagen van liefhebbers van de Japanse delicatesse. Niet gek ook, de taart is eigenlijk vrij makkelijk te maken (zeker als je het vergelijkt met de priegelige maki’s en uramaki’s) én gewoon net zo lekker.

PoCake sushitaart
Bron: Poké Perfect

Japanse sushibowl

Een sushibowl noemen we vaak – zonder dat ‘t het is – een poké bowl. Toch zijn de twee eigenlijk verschillend. Althans: dat horen ze te zijn.

Deze chirashi is een kleurrijke Japanse sushibowl. Super makkelijk, want je kunt ‘m zo maken zoals je zelf lekker vindt. “Beleg” de bowl met je favo toppings en laat ‘t zo lijken, of beter: proeven, alsof je zelf sushi hebt gemaakt. Komkommer, garnalen, geflambeerde zalm, omelet: het is jouw feessie!

Japanse sushibowl recept

Sushiwraps

Ben je geen fan van sushi met nori óf heb je gewoon geen zin in gehannes met de vellen? Dan is deze sushiwrap helemaal jouw ding. Het is namelijk alles wat de naam omvat. Voor deze wrap voegen we onze twee favoriete keukens samen. Want met een uitstapje naar Mexico voor de tortilla’s voegen we “the best of both worlds” samen.

Vul de tortilla met je favoriete sushi-ingrediënten en eventuele andere extra’s, rol ‘m op en smullen maar! Tip: wil je nu wel het gevoel hebben alsof je sushi eet? Snijd de wrap dan gewoon in kleine rondjes, pak je eetstokjes erbij en je waant je in een echte sushitent. Bijna dan.

Sushi wraps met tortilla

Lazy sushi bowl

Als er iets is waar wij op de Culy redactie van houden, zijn het ‘lazy’ recepten waar wij spreekwoordelijk ons bed niet voor uit hoeven te komen. Deze lazy sushi bowl is zo’n recept dat we er vaak bijpakken als we het even niet meer weten. Hij is makkelijk, zo in elkaar geflanst én ook nog eens super lekker. We geven toe: het is niet zo’n oogverblindend maaltje als die precieze Japanse sushi, maar de smaak? Die is gewoon identiek.

sushi bowl met zalm

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.