Redactie
Redactie Inspiratie 12 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Culinaire specialiteiten uit Madrid: van stoofpot tot inktvis

Spanje staat bekend om zijn tapas en sangria, maar in alle streken van Spanje staan verschillende specialiteiten op het menu. Zo ook in Madrid.

door Chantal Bolleman

Naast de nodige tapas zijn er vele typische Madrileense gerechten waar de bewoners hun vingers bij aflikken. Madrid staat bekend om zijn wild- en eenpansgerechten, want vooral in de herfst wordt er volop gejaagd.

Een echte specialiteit uit Madrid is: Callos a la Madrileña. Dit is een pikant gekruide pensschotel met als belangrijkste ingrediënten de snuit, een stuk van de maag en de poten van de koe. Tja, je moet er maar van houden. In restaurants serveren ze dit gerecht vaak met bloedworst of chorizo.

Bron: Flickr

Een eenpansgerecht dat heel populair is El Cocido Madrileño. Letterlijk vertaald: ‘Een Madrileense stoofpot’. Het is een compleet gerecht bestaande uit drie verschillende gangen: soep, bonen en vlees. Het wordt vooral in de winter geserveerd. Als eerste wordt soep geserveerd, als tweede gang krijg je bonen met groenten voorgeschoteld en de laatste gang bestaat uit een combinatie van verschillende soorten vlees, meestal mergpijpjes ‘en relleno’, wat ‘gevuld’ betekent. Het schijnt dat je in restaurant La Bola (Calle Bola, 5, www.labola.es) de beste El Cocido Madrileño kunt eten.

Dat de inwoners van Madrid wel van orgaanvlees houden is ook terug te zien in het gerecht Entresijos y gallinejas. Dit zijn kip- of lamsdarmen die om een houten stok worden gewikkeld en daarna gebakken in olie. De geschiedenis van dit gerecht komt voort uit 1950: omdat er onder de arbeidersklasse hongersnood heerste en zij geen duur vlees konden betalen, werden de resten van het beest gebruikt.

Entresijos

Inktvis typisch Spaans? Ja! Maar in Madrid hebben ze er een eigen draai aangegeven, namelijk een broodje met gefrituurde inktvis (bocadillo de calamares). Een zeer bekend broodje dat ook graag onder de toeristen wordt gegeten, vooral aan Plaza Mayor in Madrid.

Bron: Flickr

Wil je toch liever iets zoets en zonder orgaanvlees? Ga dan voor de Torrijas de Madrid. Deze lijken op de Nederlandse wentelteefjes, alleen wordt er in Madrid stroop, honing, wijn of slagroom aan het beslag toegevoegd.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.