Er is meer dan moussaka: 5 andere verrassende Griekse specialiteiten

Culy 12 jun 2015 Inspiratie

Griekse moussaka, souvlaki en gyros kennen we allemaal, maar wist je dat de Griekse keuken nog veel meer lekkers te bieden heeft? In dit artikel laten we de Griekse salade even voor wat het is, en gaan we op zoek naar smakelijke, meer onbekende specialiteiten uit Griekenland.

Kakavia

Kakavia is een Mediterrane vissoep, die iets weg heeft van de Franse bouillabaisse. De soep werd oorspronkelijk gemaakt van de overgebleven visvangst en kan met verschillende soorten vis gemaakt worden.

Dit recept maak je met verse visfilet en breng je op smaak met knoflook, laurier en verse kruiden.

Vissoep stock

Stifado

Stifado is een Griekse stoofschotel, gemaakt met rundvlees in een saus van tomaten, rode wijn en balsamico. Kenmerkend voor deze Griekse stoof zijn de kleine uitjes die erin worden verwerkt.

In Nederland vind je de kleine uitjes bij sommige supermarkten en groentespeciaalzaken, vraag dan naar sla- of (nog niet ingelegde) zilveruitjes. Ook kun je ze ingeblikt online bestellen. Een recept vind je hier.

Stifado stock

Spanakopita

Filodeeg is in de Griekse keuken een ingrediënt dat we veel tegenkomen, zo ook in deze spinazietaart.

Spanakopita kom je tegenwoordig ook veel tegen in klein formaat als mezze en bevat naast filodeeg nog een ander écht Grieks ingrediënt: feta. Lekker als maaltijd of in klein formaat als hapje!

Spanakopita

Kleftiko

Kleftiko is een traditioneel Grieks gerecht gemaakt van in de oven geroosterd lamsvlees. Lekker gekruid met verse kruiden als rozemarijn en tijm. Serveer met muntyoghurt en salade, zoals in dit recept, en je zet een waar feestmaal op tafel. Héél lang geleden werd kleftiko bereid in een afgedekte oven in de grond.

Lamsbout stock

Gigantes plaki

Gigantes plaki betekent letterlijk gebakken reuzenbonen. De bonen worden gebakken in een saus van tomaat, oregano en kaneel. Vervolgens wordt de saus minstens een uur gestoofd. Een lekker kruidig, vegetarisch gerecht. Hier vind je een recept. Lekker met stukken vers brood om te dippen.

Bonen  stock

Reageer op artikel:
Er is meer dan moussaka: 5 andere verrassende Griekse specialiteiten
Sluiten