Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Een meer dan prima pastagerecht: pasta primavera

Men neme pasta en een berg verse groenten. Het klinkt niet heel sexy – misschien zelfs een beetje saai – maar pasta primavera bewijst een topgerecht te zijn. En met zó veel lekkere groenten is het nog healthy ook.

Een klassieker

Onderstaand filmpje is al wat oud, maar uitermate charmant. Een klassieker dus eigenlijk, net als dit pastagerecht. Het gaat over Le Cirque: een beroemd restaurant in New York. Daar werd pasta primavera uitgevonden.

En wel door de oprichter van het restaurant: Siro Maccioni. Tijdens een culinaire reis naar Canada werd hem gevraagd te koken voor een groep van gastronomische grootheden. Très intimiderend.

Je zou denken dat Meneer Maccioni alles uit de kast zou trekken, maar hij deed het omgekeerde en ging voor een simpel pastagerecht. Hij wilde spaghetti met tomaat en basilicum maken, maar toen hij erachter kwam dat hij geen tomaten tot zijn beschikking had, besloot hij alles uit de groentela bij elkaar te gooien.

Room en Parmezaanse kaas

Zo maakte hij Pasta Primavera: spaghetti met broccoli, courgette, groene asperges, doperwten en champignons. Een scheutje room erbij, Parmezaanse kaas en je hebt een prachtig pastagerecht met groene groenten. Juist vanwege die groenten vernoemde Maccioni het gerecht naar het Italiaanse woord voor lente; primavera.

De spaghetti wordt bij Le Cirque nog afgemaakt met wat tomaatjes die even zijn verwarmd met wat knoflook en basilicum. Daarvan gaat een schepje bovenop de pasta.

pasta primavera

Variëren

Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Zo kun je het ook heel lekker klaarmaken met spinazie peultjes, edamame, witte asperges of bosui. De pastasoort is ook niet heilig: gebruik eens parallelle, farfalle of tortellini.

Een lepeltje mosterd of een scheutje citroensap (of rasp) aan de saus kan ook heel lekker zijn. En varieer eens met de kruiden: in plaats van basilicum is peterselie, munt, tijm of salie ook verschrikkelijk lekker.

Zin om aan de slag te gaan? Het gerecht is zó klaar, dus ideaal voor doordeweeks. Hier vind je het klassieke recept voor pasta primavera van Le Cirque. Pas het naar eigen smaak aan en mangiare maar.

primavera

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.