Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 26 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

7x de lekkerste recepten met pepernoten

Niet alleen zijn ze verslavend om te snacken uit het vuistje; ermee koken is ook nog eens een leuke bezigheid in de aanloop naar Sinterklaas. Om je te inspireren voor dat laatste zetten we graag de lekkerste recepten met pepernoten op een rijtje.

We weten het: kruidnoten en pepernoten worden vaak door elkaar gehaald. We zijn ons ervan bewust dat pepernoten volgens de definitie hoekig en taai zijn, met honing en anijs als grootste smaakmakers. Kruidnoten zijn de gangbare, bolle hemisfeertjes die je in de gekste smaken aantreft.

We hebben zo’n vermoeden dat wie op zoek is naar recepten met pepernoten, eigenlijk doelt op kruidnootjes. Vandaar dat we in onderstaand overzicht even los omspringen met de definitie van beide sinterklaasversnaperingen. Vergeef ons!

pepernoten-kruidnoten-verschil
Bron: Unsplash

Recepten met pepernoten

1. Smeuïge pepernotentaart met chocolade en olijfolie

Ooit al eens een cake met olijfolie gemaakt in plaats van boter? Geloof ons, na het proeven van deze pepernotentaart wil je niets anders meer. De olijfolie maakt de chocoladecake niet alleen lekker smeuïg, maar ook nog ‘ns makkelijk om te maken. Droge en natte ingrediënten apart mixen, bij elkaar gooien en de oven in. Ja echt, zo simpel is het.

> Recept: Culy Homemade: smeuïge pepernotentaart met chocolade en olijfolie

Smeuïge pepernoten taart
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

2. Makkelijke pepernoten parfait voor Sinterklaas

Uit het vuistje, in een milkshake of in een arretjescake: met pepernoten kun je écht alle kanten uit. Hier maken we er een toetje mee, dat niet alleen heel erg lekker is maar er op de koop toe nog eens leuk uitziet ook.

> Recept: Culy Homemade: makkelijke pepernoten parfait voor Sinterklaas

Pepernoten parfait voor Sinterklaas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Sinaasappelcheesecake in een glaasje (met pepernoten!)

Deze sinaasappelcheesecake in glaasjes is een recept van Rutger. Daarover zegt hij: ”De cheesecake hoeft niet gebakken te worden en daardoor is dit Sinterklaasdessert supersnel klaar. Als afwerking heb ik gekozen voor verse sinaasappel met truffelpepernoten, maar daar kan je natuurlijk naar hartenlust mee variëren.”

> Recept: Sinaasappelcheesecake in een glaasje (met pepernoten!)

Afbeelding van sinaasappelcheesecake met kruidnoten recept
Bron: Rutger Bakt

4. Sinterklaascake met pepernoten en chocolade

Net op tijd voor ‘t heerlijk avondje (maar ook lekker om je restjes sinterklaassnoep op te maken): sinterklaascake met pepernoten en chocolade.

> Recept: Sinterklaascake met pepernoten en chocolade

5. Pepernoten met matcha en witte chocolade

Witte chocolade en matcha gaan samen als spek en eieren. Wij bedachten er dit recept mee, voor truffel kruidnoten met een jasje van witte chocolade en matcha. Een beetje vreemd, maar zó lekker!

> Recept: Culy Homemade: truffel kruidnoten met matcha en witte chocolade

Truffel kruidnoten met matcha
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Sinterklaastosti

Een lekkere lunch met Sinterklaas óf gewoon een fijne snack voor tussendoor: de Sinterklaastosti (maar je mag ‘m ook Sintertosti noemen). Niet met kaas maar zoet, met een smeuïge vulling van ricotta (dus stiekem toch wel een beetje met kaas) en honing, plakjes banaan en een handje chocolade kruidnoten.

> Recept: Culy Homemade: Sinterklaastosti met chocolade kruidnoten, banaan & ricotta

Sinterklaasrecept voor een Sinterklaastosti
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

7. Milkshake met pepernoten

Met volle melk, een banaan, pepernoten (of nou ja: kruidnoten dus) en vanille-ijs maak je een najaarsmilkshake om u tegen te zeggen.

> Recept: Culy Homemade: herfstige milkshake met kruidnoten

Bron: Culy

Meer voor Sinterklaas?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.