Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 19 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

De favo kookboeken van de Culy redactie (van afgelopen jaar) om cadeau te doen voor Sinterklaas

We kunnen er niet meer omheen: we zijn dichtbij het einde van 2023 en dat maakt ons ergens weemoedig, maar ook uitkijkend naar al die najaarslijstjes en cadeautips. De hoogste tijd om de favoriete kookboeken van de Culy redactie van 2023 op een rijtje te zetten. Ter inspiratie voor je verlanglijstje of gewoon omdat je nieuwsgierig bent.

In beide gevallen: een erg smakelijk lijstje!

Dit zijn de favoriete kookboeken van de Culy redactie van afgelopen jaar

Een foodie in je familie? Deze boeken zijn stuk voor stuk geweldige cadeautips.

Welmoeds wilde keuken

Culy’s Martine: “In 2023 had ik voor het eerst een moestuin. Een groot succes, maar hoe eet je ‘van kop tot staart’ op gebied van groentes, kruiden en andere moestuin-eterijen. Inderdaad: dat kan nog knap lastig zijn. Het boek van Welmoed Bezoen opende mijn ogen. De vlierbloesemgin (ik maakte een 0,0% variant) was niet aan te slepen bij mij thuis en de wentelteefjes met sinaasappelcustard zijn mijn nieuwe zondagsritueel.

Hoewel het boek niet per se was uitgegeven als ‘moestuin-kookboek’ heeft ‘t me wel erg geholpen nadenken over koken mét de natuur. Dit zorgde ervoor dat ik bij elk recept wel íéts uit mijn moestuin kon gebruiken en daardoor amper iets heb hoeven weggooien.”

welmoeds wilde keuken cover
Bron: Anker van Warmerdam

> Welmoeds wilde keuken kost €35,- en is verkrijgbaar bij Bol.com 

Het allerleukste kinderkookboek

Culy’s Nancy: “Mijn kind eet ongeveer 1 dag per week (enkel de Indische bruinebonensoep die hij dan bij zijn oma krijgt), maar ondertussen droom ik ervan dat hij net zo veel van eten zal gaan genieten als zijn ouders. Dit kookboek voor kinderen is alvast een hartverwarmende stap in de goede richting. Met echt toffe gerechten waar je geen oogjes op hoeft te plakken om ze bij kids in de smaak te laten vallen. En de illustraties zijn geweldig. Zo’n leuk kookboek voor kinderen zag ik nog nooit.”

Het allerleukste kinderkookboek

> Het allerleukste kinderkookboek kost €21,99 en is verkrijgbaar bij Bol.com

Code Noir

Culy’s Winnie: “Ligt het aan mij of was 2023 het jaar waarin nóg meer vrouwelijke kookheldinnen met een knalboek kwamen? Katinka met haar Cocina Nikkei, Meike met Een tafel vol, Welmoed met haar Wilde Keuken en ook oude bekenden als Donna Hay en Alison Roman lieten zich weer horen. Het meest verfrissende boek onder die powervrouwen is voor mij Code Noir van Lelani Lewis: een ode aan de culinaire geschiedenis van de Caraïben.

Die geschiedenis mag dan een donker kantje hebben (Code Noir verwijst immers naar de gedragscode over hoe slaven behandeld moeten worden), met zonnige foto’s, vrolijke familieherinneringen en exotische recepten weet Lelani de Caribische keuken de shine te geven die ze verdient. Qua receptuur zet Lelani bovendien een combinatie tussen toegankelijk en verrassend neer: wat mij betreft hét criterium voor kookboek waar ik ook daadwerkelijk uit ga koken. Van curry’s met bakbanaan tot makreeltaco’s en pepperpotstoof: ik ren alvast even naar de toko.”

code noir bol.com lelani lewis
Bron: Bol.com

> Code Noir kost €39,99 en is verkrijgbaar via Bol.com

Met Lynn de keuken in

Culy’s Martine: “Wie mij een beetje kent, weet dat ik van de meeste Instagram ‘chefs’ geen hoge pet op heb. Wat zeg ik? De gerechten met orzo, burrata en krokante hammetjes komen me mijn neus uit. Lynn van der Vorst is zo’n Instagram hobbykok die het in mijn ogen anders doet. Goed: de orzo’s blijven niet aan te slepen, maar de andere gerechten die ze uit haar vrolijke mouw schudt zijn wel degelijk van niveau. Over dit boek was ik eerst dan ook gezond sceptisch, maar na een aantal recepten te hebben geprobeerd kan ik zeggen dat dit écht een top boek is voor de beginnende hobbykok. Of voor je vriendin die zo van burrata en orzo houdt.”

Lynn van de Vorst kookboek
Carrera Culinair

> Met Lynn de keuken in kost €29,99 en is verkrijgbaar via Bol.com 

JIWA

Culy’s Nancy: “De Vrouw met de Baard was een van de allerleukste restaurants van Amsterdam, en het eerste kookboek dat Carl en Mas maakten had al een prominente plek in huis. Maar met JIWA, hun tweede boek, hebben ze zichzelf overtroffen.

Niet alleen de recepten – zoals een spiced mudpie met rawit-candy – zijn fantastisch, maar de stijl, sfeer en playlists die Carl erbij heeft opgetekend maken dit meer dan enkel een kookboek. Heel eigen en tof: echt een bijzonder kookboek zoals er geen andere van zijn.”

jiwa bol.com favoriete kookboeken culy redactie
Bron: Bol.com

> JIWA kost €25,- en is verkrijgbaar via Bol.com 

Italopop

Culy’s Nancy: “Op de drempel naar 2024 levert Vanja van der Leeden nog even een kookboek over de Italiaanse keuken af en ik voel me elke dag een beetje meer verliefd worden op dit boek. Vanja heeft het voor elkaar gekregen om steengoede Italiaanse klassiekers – waar niemand aan durft te tornen – nog swingender te krijgen. Dat doet ze met veel kennis over de eetcultuur, maar ook met haar eigen stempel. Niet alleen modern Italiaans, maar ook nog eens met een Indo-twist bijvoorbeeld; ik vind het briljant.”

italopop bol.com favoriete kookboeken culy redactie
Bron: Bol.com

> Italopop kost €39,99 en is verkrijgbaar bij Bol.com

Brutto

Culy’s Martine: “Italiaanse kookboeken zijn tegenwoordig zoals de keuze in de Nederlandse supermarkten: ten overvloede, maar eigenlijk is niks écht bijzonder. Dat gezegd hebbende, er zijn zéker nog parels te vinden, maar je moet er goed naar zoeken. Brutto is zo’n kookboek dat je – zeker als Italië liefhebber – in je kast moet hebben.

Het vorige boek van de auteur (Polpo) heb ik letterlijk kapot gekookt. De kaft valt er vanaf, mijn aantekeningen zijn door de etensdruppels onleesbaar geworden en het boek ademt zalige avonden. Brutto is weer zo’n boek. Want de Florentijnse keuken is niet bepaald de meest sexy keuken in Italië, maar als je de gerechten zo maakt zoals in dit boek beschreven, dan wil je enkel nog naar Florence op vakantie. Alles. Goddelijk.”

brutto bol.com favoriete kookboeken culy redactie
Bron: Bol.com

> Brutto kost €34,99 en is verkrijgbaar via Bol.com

Andere prijswinnende kookboeken van 2023

Naast de favoriete kookboeken van de Culy redactie, vielen er ook nog een heel wat boeken in de prijzen afgelopen jaar. Zo won het boek Chin. Ind. Rest kookboek de Gouden Kookboek verkiezing en won de Toetjesbijbel van Rutger Bakt daar de publieksprijs.

Yvette van Boven en Teun van de Keuken organiseerden hun eigen kookboeken wedstrijd (Het Beste Kookboek Allertijden). Zij benoemden Simpel van Yotam Ottolenghi (je weet wel, die met die gele citroen voorop) tot het beste kookboek allertijden.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.