Auke Sprangers
Auke Sprangers Drinken 26 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Ratafia: de zoete drank die óók uit de Champagne komt

We kennen het allemaal: champagne. Maar wat waarschijnlijk minder mensen zullen kennen is ratafia. Toch duikt ‘ie steeds vaker op tussen de wijnen en cocktails bij (hippe) restaurants. En daarom willen we alles weten over deze zachte zoete drank uit Frankrijk.

Want wat heeft het precies met champagne te maken?

Ratafia: de zoete alcoholische drank uit Frankrijk

Nog voordat champagne werd gemaakt, was er al ratafia. De zachte zoete drank bevat tussen de 16 en de 22% alcohol en heeft qua smaak dan ook helemaal niets met champagne te maken. We duiken even de achtergrond om te kijken hoe dat nou echt zit.

Ratafia de Champagne

Ratafia werd oorspronkelijk gedronken om een verdrag of overeenkomst te beklinken; als ratificatie dus. De drank – zonder bubbels – werd toen nog alleen in de champagnestreek gemaakt. Met, jawel, dezelfde druiven als die voor de champagne die we kennen.

Waar voor die laatste druiven van de eerste of tweede pers gebruikt worden, zijn die voor ratafia afkomstig van de derde pers. Omdat de schillen en de steeltjes daar veel smaak en bitters afgeven, is die pers niet meer geschikt voor champagne.

Hoe smaakt ratafia?

Door het toevoegen van alcohol tijdens de fermentatie stopt een deel van de suikers met het vergistingsproces. Dit zorgt ervoor dat de drank wat zoet blijft. Er wordt gezegd dat de beste Ratafia de Champagne wordt gemaakt met Marc de Champagne: een soort brandewijn gemaakt van Champagne druivenpulp.

Maar ook sommige andere streken kennen een eigen versie, zoals de Bourgogne. Daarnaast wordt het inmiddels ook volop gedronken in landen als Spanje en Italië. Ratafia smaakt dus zoet, met fruitige tonen en een friszoete afdronk.

Wat eet je erbij

Ratafia is dus niet te vergelijken met één van de vele soorten champagne, of met een glas klassieke rode of witte wijn. De drank doet het dan ook goed bij desserts of bijvoorbeeld een kaasplank. Ook wordt ratafia ook wel eens gebruikt in cocktails en gedronken als aperitief.

Meer over dranken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.