Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 10 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

4 x de beste gerechten met mosselen – omdat we niet kunnen wachten

Veel mensen denken dat mosselen in het seizoen zijn als de R in de maand zit. Eigenlijk is dat niet helemaal zo, je kunt beter de regel aan nemen als de R in het seizoen zit: herfst, winter en zomer. Dus Culy zit helemaal verkeerd in de lente, maarja, kijken mag ook toch? Gewoon omdat we het zòòò lekker vinden.

Recepten met mosselen

Geniet met ons mee.

1. Pasta met mosselen

Pasta en schelpdieren zijn een goede combinatie. Met name lintachtige pasta’s en mosselen zijn een perfect paar. Gebruik het kookvocht altijd als jus of saus voor de rest van het gerecht. Hierin zitten de heerlijkste smaken verstopt en die wil je niet door de gootsteen heen gooien.

Spaghetti met mosselen, witte wijn en crème fraîche

Culy Homemade: een enorme pan spaghetti met mosselen

2. ‘Zoals het hoort’: mosselen met brood of frites en sausjes

Dit is eigenlijk de traditionele manier van bereiden in Nederland en België. De basis, het begin, de start van jouw eerste mosselmaaltijd. Met knapperig stokbrood (om in die jus van de mosselen te dopen) of frietjes samen met allerhande sausjes om alles in te dopen. Er worden inmiddels heel veel hippe sausjes bedacht bij dit gerecht, maar de bekendste zijn toch wel: knoflook, cocktail, kerrie of ravigotte of remouladesaus.

Mosselen met friet

Mosselen
Bron: Unsplash

3. Mosselen met bier of wijn

Mosselen worden meestal in kookvocht ‘gestoomd’ wat een combi is van water, boter, fijne soepgroente, peterselie, knoflook en witte wijn. Deze jus (ja! daar heb je hem weer!) moet eigenlijk in de rest van het gerecht verwerkt worden. Maar wist je dat er ook een grote groep beliebers is die in plaats van wijn bier gebruiken? Zeker een keer doen. En dan hebben we het niet over een biertje erbij, maar mosselen koken in het bier. Bierista vertelt ons dat weizen, triple en witbier de beste combi’s zijn om mosselen in te koken.

Er zijn zelfs mensen deze Zeeuwse schelpjes klaarmaken met gin (of sake) , deze redactie moet deze combinatie nog proeven, dus we geven daar nog niet onze mening over, maar daar komen we zeker op terug.  Maar recepten zijn er voor de waaghalzen wel zeker te vinden. Zoals deze van mosselleverancier (en zij zullen het wel weten, toch?) Prinse & Dingemanse: Mosselen met gin.

Mosselen in sake (+ win het Zeeuwse Mossel kookboek!)

4. Roken, frituren of inleggen (uit hun schelpje)

We zijn voornamelijk gewend om mosselen in hun schelp klaar te maken, dit kan je dan ook het beste doen als ze supervers zijn. Het is een soort van onderdeel van de maaltijd, om met de schelp de mossel uit de schelp te eten, zeg maar. Dat maakt het mede zo leuk.

Maar er zijn ook inmiddels al vele andere manieren gevonden om ze zonder schelp te eten. Zoals gefrituurd, waar ze een krokant laagje krijgen en in de frituur worden gestopt. Heerlijk als onderdeel van een zeebanket van de viskraam.

Ook ingelegd of gerookt is het perfect om jaarrond van deze knapperds te genieten. Superleuk bij een salade, door een schelpdierensaus of in een vissoep. Proef ze eens, ze zullen je verrassen. Zeker ook de anti-mosselaars.

Wat kun je allemaal doen met overgebleven mosselen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.