Redactie
Redactie Drankjes 27 feb 2012
Leestijd: 2 minuten

Alles over Chai Tea Latte

Chai Tea Latte, inmiddels wel bekend bij de echte culy’s onder ons. Maar waar komt deze populaire drank vandaan? Wat zit er allemaal in? En hoe maak je het zelf?

De geschiedenis…

We gaan terug naar meer dan 5000 jaar geleden voor de roots van de Chai Tea Latte. Chai is ontstaan in India, Nepal, Tibet en Pakistan, het woord Chai is een algemene woord dat thee in die regio’s betekent. De Chai Tea werd veelal gebruikt bij de natuurgeneeskunde ayurveda, die de basis vormen onder het hindoeïsme.

Rond het jaar 2000 is de Chai Tea populair geworden in onder andere Australie, waar naar het al snel geïmporteerd was richting de VS en later ook Europa. Onze lieve vrienden bij Starbucks hebben hier ook aan geholpen, want ze waren een van de eerste die de kruidige drank verkochten (als “Spiced black tea blended with steamed milk”)

De ingrediënten

Elke regio in India heeft zijn eigen Chai, zijn eigen receptuur. Maar de meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel de basis van zwarte thee, melk en water, Daarnaast worden er allerlei specerijen toegevoegd zoals: kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel. Tegenwoordig worden er ook extra smaakjes toegevoegd zoals vanille, chocolade, cacao, hazelnoten en zelfs drop (!).

Nu was het een paar jaar geleden nog onbekend, nu is het inmiddels overal te verkrijgen. Koffietentjes, horeca gelegenheden en zelfs supermarkten verkopen zakjes Chai Tea Latte, die je enkel met melk en water hoeft te mengen. En ook handig om te weten, er zit vrijwel geen cafeïne in, de hoeveelheid is te vergelijken met die van groene thee.

Het recept

Omdat het drankje bestaat uit voornamelijk kruiden, heb je best wat specerijen nodig. Je kan natuurlijk een basis chai mix kopen, te koop bij een natuurvoedingswinkel. Maar je kan ook je Masala (chai-mix) zelf maken! En maak dan meteen een klein voorraadje, je kan het namelijk lang goed houden zolang je het in een gesloten potje bewaard.

Rooster de kruiden in een pan. Maal ze vervolgens fijn in een keukenmachine en bewaar in een luchtdicht potje. Nu kun je je eigen Chai Tea Latte maken.

Verwarm de melk met een scheutje water en met (ongeveer) een kwart theelepeltje van de chai-mix in een pannetje.

Haal het van het vuur en doe er een theelepeltje (zwarte) theeblaadjes of een theezakje (zwarte thee) bij. Laat het even trekken en zeef het mengsel vervolgens. (Een alternatief is om de theeblaadjes en de chai-mix in een thee-ei of -theezeefje te mengen. Dan kun je het zeven bij stap 3 overslaan).

Voeg naar smaak suiker of honing toe. Schuim een beetje warme melk op en serveer bij de chai tea. Enjoy!

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.