Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 12 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Cheese-lovers opgelet: provoleta is hét gerecht voor jou

Cheese-lovers opgelet, we hebben een heerlijke side dish waarvoor je spontaan naar Uguguay of Argentinië wilt vliegen. Daar is dit namelijk hét bijgerecht bij de barbecue. Provoleta. Cheesier dan dit gaat het niet worden, want provoleta is gesmolten kaas. Véél gesmolten kaas. En eerlijk is eerlijk: het water loopt ons al in de mond.

Wat is provoleta?

Om de vraag ‘wat is provoleta’ te kunnen beantwoorden, is het belangrijk dat je eerst weet wat provolone is. Provolone is namelijk de basis van provoleta. Provolone-kaas hoort in de categorie ‘geknede kazen’. Het is gemaakt van koemelk en hij kan hard hard tot hard zijn. Vaak wordt provolone gegeten als dessertkaas, als combinatie met koffie of espresso.

Maar je kunt provolone dus ook zo bereiden dat het een knapperig korstje heeft, met een ultiem zachte, cheesy binnenkant. Dames en heren: de enige echte provoleta.

gesmolten provolone kaas provoleta

Zo maak je provoleta

In Argentinië en Uruguay eet je provoleta meestal als side dish bij de barbecue. Het wordt vaak geserveerd met andere voorgerechtjes, zoals chorizo worst, bloedworst en zoete broodjes. Provoleta wordt vaak in een skillet geserveerd, waar je met brood in de cheesy traktatie kunt dippen.

Helaas is het niet mogelijk om de originele provoleta in een huis- tuin- en keuken-oven te maken. We hebben het hier namelijk over het zwaardere geschud. Provoleta wordt in een oven van ongeveer 500°C klaargemaakt. Een dikke plak provelone-kaas wordt minstens een week in de koelkast gelegd, zodat deze volledig uitdroogt. Vervolgens wordt de kaas 30 seconden in een steenoven gelegd voordat deze gedraaid wordt. Het flippen wordt herhaald totdat de korst stevig wordt, en de kaas een goudbruin laagje krijgt.

Ook benieuwd geworden? Wij boeken alvast een tripje naar Uruguay of Argentinië (vooruit, beide landen kan ook) om deze goddelijkheid te proeven. Tot die tijd moeten we het maar met andere Argentijnse gerechten doen.

Nog meer lekkere bijgerechten voor de barbecue:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.