Elke regio z’n eigen specialiteit: dit zijn de regionale smaken van Italië

Dat je voor de beste pizza en pasta in Italië moet zijn, is allang geen geheim meer. Maar wist je bijvoorbeeld dat orecchiette pasta uit Puglia komt, of uit welke stad bruschetta komt?

Elke regio in Italië heeft zo zijn eigen specialiteiten, wij zetten de regionale smaken van Italië voor je op een rij.

Pasta eten zoals de Italianen doen

ossobuco alla milanese, italian cuisine

Lombardije

Lombardije ligt in het noorden van Italië, net onder Zwitserland, en de bekendste stad in deze regio is Milaan. Het bekendste gerecht uit deze regio is dan ook risotto Milanese, met saffraan.

Klassiek wordt deze risotto gecombineerd met osso bucco, het boterzachte vlees op de romige risotto vinden wij erg moeilijk te weerstaan.

In Lombardije wordt in tegenstelling tot de rest van Italië weinig olijfolie gebruikt, maar meer reuzel en boter. Ook is het voor kaasliefhebbers een echt paradijs, want Gorgonzola, Taleggio, Provolone en Robiola vinden hier hun oorsprong.

SpaghettiBologneseHERO

Emiglia-Romagna

Ten zuiden van Lombardije vind je Emiglia-Romagna met als hoofdstad Bologna. Je raadt het al, hier komt de ragu alla bolognese vandaan. Doordeweeks wordt dit vaak als snelle maaltijd met gehakt op tafel gezet, maar als je authentieke bolognese wil maken doe je dat zo, met stoofvlees.

Als je van langzaam gegaard vlees houdt zijn deze gestoofde varkensribben ook een aanrader. En wist je dat Parma ook in Emiglia-Romagna ligt? Dat betekent natuurlijk parmaham en Parmezaanse kaas in overvloed. En ook balsamico komt uit deze regio, uit de stad Modena.

t-bone steak stock2 bistecca alla fiorentina

Toscane

Misschien wel de meest populaire vakantiebestemming in Italië, maar weet je ook wat ze hier eten? Het meest kenmerkende gerecht is bistecca alla fiorentina, een T-bone steak die in zijn geheel wordt gegrild. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan is slagerij Dario Cecchini de beste plek om dit prachtstuk op de kop te tikken.

Ook de welbekende broodsalade panzanella komt uit toscane. Een van de beste manieren om je oude brood op te maken.

Het meest bekende streekproduct in Toscane is echter geen eten, maar wijn! De streek Chianti ligt namelijk in centraal Toscane, en daar worden de lekkerste wijnen gemaakt. Een goed glas rode wijn past natuurlijk perfect bij die bistecca alla fiorentina die je zometeen gaat grillen.

Cacio e pepe pasta

Lazio

In het midden van Italië vind je Lazio, met als hoofdstad Rome. Hier moet je zijn als je van pasta houdt, want veel klassiekers zijn hier uitgevonden. Heerlijk romige pasta’s zoals caccio e pepe en carbonara, maar ook de tomatensaus (met spek) amatriciana komt hier vandaan.

Iedereens favoriete borrelhap bruschetta met tomaten is ook hier bedacht. En omdat de lekkerste courgettes in deze regio groeien, staan gevulde en gefrituurde courgettebloemen in ieder restaurant op de kaart. Vinden wij helemaal niet erg.

Culy Homemade gevulde en gefrituurde courgettebloemen0009

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!