Culy Homemade: aardappel-preisoep met mosterd & pesto

Culy 27 feb 2018 Recepten

Deze simpele aardappel-preisoep kleed je aan met mosterd & pesto en zet je binnen no-time op tafel. Perfect wintervoer!

Snijd de prij in ringen; het meeste mag redelijk grof, maar snijd ongeveer 2 handjes vol prei heel fijn. Dit wordt later de krokante topping voor de preisoep.

Verhit wat plantaardige olie in een grote kookpan of soeppan (wij gebruiken hiervoor onze favoriete gietijzeren pan) op medium vuur. Doe hierin de fijngesneden knoflook en bak 1 à 2 minuutjes (de knoflook mag niet te bruin worden). Voeg dan de stukjes aardappel en de prei (behalve de fijngesneden prei voor de topping) toe. Bak eventjes mee en schep alles goed om.

Giet dan de groentebouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten doorkoken, totdat je met een mesje zo door een stukje aardappel heen kunt glijden. Zet het vuur dan uit en laat even staan.

De krokante prei-topping

Maak ondertussen de krokante prei voor de topping. Verwarm hiervoor 2 eetlepels plantaardige olie in een koekenpan op medium-hoog vuur en voeg als de olie heet is de fijngesneden prei toe.

Bak ongeveer 5 minuutjes op redelijk hoog vuur (niet té hoog, dan verbrandt de prei), totdat de prei mooi goudbruin en krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier.

De soep afmaken

Pureer de soep met een staafmixer tot een mooie gladde, dikke substantie. Roer er de grove mosterd doorheen en breng het geheel op smaak met peper en zout naar smaak.

Giet de preisoep in twee mooie kommen en roer in elke kom een flinke lepel pesto erdoorheen. Maak af met de krokante prei en serveer direct.

aardappel-preisoep met mosterd & pesto

Voor 2 grote kommen:

  • 500 gram prei
  • 200 gram kruimige (liefst voorgekookte) aardappelen, geschild en in stukjes
  • Plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 700 ml groentebouillon
  • Pesto, zelfgemaakt of gekocht
  • 1 flinke theelepel grove mosterd
  • Peper en zout
Reageer op artikel:
Culy Homemade: aardappel-preisoep met mosterd & pesto
Sluiten