Redactie
Redactie Diner 3 mrt 2013
Leestijd: 1 minuut

Culy’s basics: groentebouillon

Als er iets onmisbaar in je keukenkastje is, zijn het bouillonblokjes wel. Of het nu gaat om het maken van een heerlijke soep, of het opfleuren van je pasta, bruikbaar zijn ze altijd. Dus waarom zou je ze niet zelf maken?

Dit recept komt uit het boek Heston Blumenthal Thuis en is goed voor ongeveer twee liter groentebouillon.

Smelt de boter op matig vuur in een pan. Voeg de groenten toe en laat ze vijf minuten zweten. Roer af en toe. Voeg de tijm, laurierblaadjes en twee liter koud water toe. Doe het deksel op de pan en breng hem op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel 20 minuten koken.

Haal de pan van het vuur en laat hem volledig afkoelen voor je het deksel eraf haalt. Zet de pan vijf minuten op matig vuur, voeg de peterselie toe en laat 20 minuten afkoelen.

Giet de bouillon door een zeef bedekt met twee lagen natte kaasdoek en zet hem tot gebruik in de koelkast of vriezer.

Is twee liter teveel of heb je het nog niet nodig? Vries het dan in kleine porties in bijvoorbeeld een muffintray of ijsblokjesvorm in. Op deze manier heb je altijd een portie zelfgemaakte bouillon voor handen.

Wil je liever een fond maken en deze bewaren voor een volgende keer? Kook dan de bouillon in tot er een derde van overblijft. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.