Redactie
Redactie Inspiratie 29 aug 2011
Leestijd: 2 minuten

Culinair Lissabon: 7 gastronomische aanraders

Nederland is prachtig, zeker qua culinair niveau, maar soms wil je er gewoon even uit om andere smaken te ontdekken. Een tip: Lissabon. We delen graag 7 gastronomische specialiteiten met je die de moeite waard zijn in Lissabon.

Nergens komt de gastvrijheid van Portugal zo hartverwarmend tot uiting als in de gastronomie. Niet alleen is de verscheidenheid aan gerechten buitengewoon groot, ook de manier waarop het eten op tafel wordt gepresenteerd is zowel een lust voor het oog als voor de smaakpapillen. De Portugese keuken is gevarieerd en zeker de moeite waard om te proeven.

De ‘Bica’
Portugal staat bekend om haar smaakvolle koffie dat door locals ‘bica’ wordt genoemd. Toen het, tegenwoordig heel bekende, café ‘A Brasileira’ de eerste ‘bicas’ verkocht in Lissabon bleek dit geen succes. Om meer klanten te lokken lanceerde ‘A Brasileira’ de slogan “Beba Isso Com Açucar” (Drink het met suiker). De ‘catchy’ slogan werd zo bekend dat de initialen vanaf dat moment werden gebruikt om de koffie te omschrijven. Koffieliefhebbers die Lissabon bezoeken, dienen zeker een bica te proeven.

Ginjinha
Ginja of Ginjinha is een likeur gemaakt van kersen die heel populair is in Portugal. De bessen worden gegist en vervolgens ontstaat een brandewijn die een beetje bitter en tegelijkertijd zoet is. Het café ‘Ginjinha’ op het plein Rossio bij Largo de São Domingos 8 is de beste plek om dit drankje te proeven.

Pastel de nata uit Belém
De ‘pasteis de nata’ of roompasteitjes zijn één van de bekendste en tevens populairste specialiteiten uit Lissabon. Hoewel men in veel cafés en bakkerijen kan genieten van deze lekkernij, bezit de Fábrica dos Pastéis de Belém in de gelijknamige wijk het enige originele recept van de bekende ‘pastel de nata de Belém’. Hier worden de roompasteitjes warm gegeten en bestrooid met kaneel en poedersuiker.

Sardines
Een echte Portugese delicatesse zijn gegrilde sardines die voornamelijk in Lissabon worden gegeten. Het restaurant Lautausco in de wijk Alfama staat bekend om haar gegrilde sardines die mensen uit Lissabon het liefst op een broodje eten.

‘Bolo Rei da Confeitaria Nacional’
De meest antieke bakkerij in Lissabon ‘Confeitaria Nacional’ werd in 1829 opgericht en lanceerde als eerst de Portugese koningstaart Bolo-rei. Het Frans recept werd door de zoon van de oprichter van de bakkerij, Baltazar Castanheira Júnior, geïntroduceerd in Portugal. Bolo-rei is een traditioneel Portugees gebak dat op kerstavond (25 december) tot en met Driekoningen dag (6 januari) wordt gegeten en verwijst naar de drie koningen.

‘Peixinhos da Horta’
Portugezen houden bijzonder veel van ‘Peixinhos da Horta’, sperziebonen die worden gefrituurd in een deegbeslag. Deze worden zowel als onderdeel van een maaltijd, als een apart hapje genuttigd.

‘Bife à Café’
In Lissabon wordt het populaire gerecht ‘Bife à Marrare’, ‘Bife à Café’ genoemd. Bij dit gerecht wordt biefstuk voorbereid met een romige koffiesaus. Bij het restaurant ‘Marrare das Sete Portas’, gelegen in de wijk Baixa Pombalina van Lissabon, kunnen liefhebbers van een goed stuk vlees dit bekende gerecht proeven.


Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.