Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 25 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Populaire kerstgerechten van over de hele wereld (move over, kalkoen!)

Kerst in Nederland kent geen rotsvaste culinaire tradities, het gourmetstel daargelaten. Dat is wel anders wanneer je naar de rest van de wereld kijkt. Er zijn natuurlijk de Amerikanen, met hun inmiddels welbekende Christmas turkey. Minder bekend, maar vaak nóg veel lekkerder, zijn de ontelbaar veel andere populaire kerstgerechten die onze wereld rijk is.

Grote kans dat het ook nog ‘ns wat inspiratie geeft voor je eigen kerstdiner.

Polen

Pierogi met kaas en aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Waar Polen niet vies zijn van een stukje vlees, trekken ze met kerstavond –wigilia- alle vegetarische registers open. Na flink buffelen serveren ze er namelijk een diner dat uit maar liefst twaalf gerechten bestaat. Zowel het aantal apostelen als maanden. Eén daarvan is sowieso pierogi. Ook zo ambitieus? Oefen dan alvast met Culy’s Homemade pierogi met aardappel en kaas.

Ethiopië

In Ethiopië wordt kerst –Ganna– op 7 januari gevierd, na een vastentijd van 43 dagen. De dag wordt gevierd met het nationale gerecht genaamd rooster doro wat, een sappige rijke kippenstoof met hardgekookte eieren. De stoof kenmerkt zich door het gebruik van berbere: een kruidenmengsel met onder andere fenegriek, kardemom en koriander. Vergeet bestek trouwens: dit populaire kerstgerecht eet je met injera, een overheerlijke gefermenteerde pannenkoek.

Mince pie
Bron: Unsplash

Engeland

Iets dichter bij huis en ook af en toe al in Nederland gespot (het Amsterdamse Brittons Bakery maakt ontzettend lekkere deze kerst): mince pie. Klinkt hartig, is niet niet. We leggen je er hier graag alles over uit.

Laten we ook Christmas pudding niet vergeten: aan dit gestoomde toetje wordt ook nog een hoop drank en reuzel toegevoegd. Het kan ook nog ‘ns lang van tevoren gemaakt worden (handig!). Nigella legt het graag voor je uit met een recept.

panettone
Unsplash

Italië

Luxueus, kleurrijk en feestelijk ingepakt. Het zoete brood panettone is onmisbaar op de Italiaanse kersttafel. Benieuwd waarom? Je leest er hier alles over.

Ook genieten: Feast of the seven fishes. Oorspronkelijk een traditie in Zuid-Italië, meegenomen naar Amerika. Een groots diner met zeven verschillende visgerechten, omdat dat het getal is dat het meest herhaald wordt in de Bijbel. Doe ons jaarlijks zo’n feestmaal.

Venezuela

Nog een populair kerstgerecht in de wereld waar we van gaan watertanden. In Venezuela verkoopt menig bakkerij gedurende de decembermaand pan de jamón. Dit langwerpige brood gevuld met ham en rozijnen is zowel zoet als hartig en kent meerdere variaties. Met kaas, olijven of soms ook gemaakt van bladerdeeg. Hoe dan ook, wederom eentje die we graag in Nederland introduceren.

fried chicken in New York

Japan

We vervolgen de populaire kerstgerechten van over de hele wereld met misschien wel de meest verrassende van de reeks. Waar we de Japanse keuken kennen als geraffineerd, gebalanceerd en weloverwogen, worden deze termen met kerst even overboord gegooid.

The most wonderful time of the year geldt dan vooral voor KFC. Jawel, je leest het goed: in de jaren 70 heeft de fastfood gigant met een marketingcampagne hun eigen fried chicken geïntroduceerd als nieuwe kersttraditie. En dat bleek lucratief: inmiddels bestellen miljoenen Japanners trouw een bucket voor de gehele familie.

Finland

Kijken we ten slotte ook nog even naar de bovenburen. Finnen serveren namelijk lanttulaatikko: klinkt als een mama appelsap-zin, maar is een ontzettend smeuïg bijgerecht van koolraap, broodkruim, slagroom en boter. Het populaire kerstgerecht wordt gepresenteerd naast andere Finse hoofdrolspelers als geroosterde ham en gerookte vis.

Hongerig en zin in een gevarieerd kerstmenu? Met deze gezonde gerechten kun je in ieder geval voorlopig even vooruit.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.