Culy
Culy Inspiratie 23 december 2016

Mince pies: klassieke Britse kersttaartjes

Mince pies, of mincemeat pies. Het klinkt misschien alsof er gehakt in zit, maar deze taartjes met een ster er bovenop zijn zoet, en worden traditioneel geserveerd met Kerst.

Mince pies komen uit Engeland en bevatten vroeger wel gehakt vlees, gemengd met verschillende soorten gedroogd fruit en specerijen.

Vaak werd lamsvlees gebruikt, en de taartjes werden als statussymbool gezien. Hoe meer verschillende soorten met verschillende vormpjes erop, hoe rijker men dacht dat je was.

Het vlees in de vulling is in de loop der jaren uit de receptuur verdwenen, waardoor het een zoete snack of dessert is geworden. Een keuze waar wij alleen maar achter kunnen staan…

Stock Mince Pies

Vulling

In de vulling gaat nu vaak een mengsel van gedroogd fruit, denk hierbij aan rozijnen of cranberry’s, maar in principe voldoet elke soort gedroogd fruit. Dit wordt op smaak gebracht met specerijen die wel een beetje lijken op de Nederlandse speculaaskruiden, zoals kaneel, nootmuskaat en gember.

Omdat in Engeland ongeveer iedereen tijdens de feestdagen aan de mince pies gaat, is daar de vulling kant en klaar in potten te koop. Bij Marks & Spencer kan je de vulling ook vinden (evenals kant en klare mince pies). Woon je daar niet vlakbij, dan kan je het met dit recept zelf maken.

Stock mince pies

Deeg

Het deeg dat wordt gebruik is shortcrust, een kruimelig broos deeg. Heerlijk in combinatie met de kleffe vulling. Hierbij is het belangrijk dat je het deeg niet te lang kneedt, dan kan het taai worden en verliest het zijn kruimelige structuur.

Stock mince pies

Recept

Als wij iemand vertrouwen met een recept voor mince pies is het bakkoningin Mary Berry wel. Het recept vraagt om kant en klaar mincemeat, bij vulling (hierboven) staat uitgelegd hoe je daar aan komt of het zelf maakt.

Stock mince pies

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Mince pies: klassieke Britse kersttaartjes
Sluiten