Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Leftover pizza? Maak een pizza-tosti!

Natuurlijk, pizza is geweldig. Maar wie weleens een brakke zondagochtend heeft gehad, weet dat leftover pizza soms nog beter is. De plakkerige koude kaas en het kleverige deeg zijn dé remedie tegen een kater. En tóch knaagt het ergens dat je je pizzapunt niet meer kunt omtoveren in een verse pizza. Of toch wel? Tip: maak een pizza-tosti!

Geloof ons: dit wil je.

Pizza, maar dan beter

Een pizza-tosti is alles wat een pizza ook is – maar dan beter. De korst wordt extra knapperig, de kaas extra stringy, en je kunt zelfs nog extra toppings op je pizza-tosti doen. Meer toppings = meer beter.

Nu horen we je denken: maar ik kan mijn leftover pizza toch ook in de magnetron doen? Of de oven? Maar nee. Dat warmt je pizza weliswaar een beetje op, maar écht vers zal ‘ie nooit voelen – dat weet jij ook. Met een tosti-ijzer of wafelijzer daarentegen, maak je er een geheel nieuwe verse snack van.

Van pizza tot rijst: zo kun je het beste restjes opwarmen

Hoe maak je een pizza-tosti?

Online vind je genoeg recepten voor pizza-tosti’s, maar de meeste daarvan zijn met brood, tomatensaus en kaas. Ook lekker, maar in dit geval heb je alleen een stuk leftover pizza nodig. Maakt niet uit of je ‘m gisteravond hebt laten bezorgen óf zelf in elkaar hebt geflanst – werkt allemaal.

Nadat je je leftover pizza extra hebt belegd als je dat wilt (kaas, groenten, salami…), is de pizza dubbelvouwen het enige wat je nog hoeft te doen. Een vierkant stuk kun je natuurlijk gemakkelijk dubbelvouwen. Als je een slice hebt, kun je het beste de punt naar de hoek linksboven vouwen, en het gedeelte rechts afsnijden (en meteen opeten). Als je een groot tosti-ijzer hebt, kun je zelfs twee punten op elkaar leggen.

Pizza is a way of life: 9 x de lekkerste pizza toppings

Daarna klap je het tosti- of wafelijzer dicht, wacht je een paar minuten en tadáá: je pizza-tosti is klaar. Wacht trouwens lang genoeg tot je kaas niet alleen is gesmolten, maar de kaas aan de zijkant ook knapperig is geworden. Dan is ‘ie éxtra lekker.

Eerst nog pizza maken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.