Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 9 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Palmier: het Franse vlindervormige bladerdeegkoekje waar je onmogelijk níet van kunt houden

Misschien wel het koekje der koekjes: de palmier. Deze Franse vlindervormige klassieker heeft namelijk alles in zich wat een koekje nodig heeft: een brosse bite, gelaagdheid, een perfect formaat en genoeg suiker. Ga ze maken – of halen – dus, die palmiers.

Met een aanzienlijke kans op een nieuwe koekjesverslaving, dat wel.

Alles over de palmier: het sierlijke Franse koekje

Lekker hoor, al die chocolate chip cookies. Maar ben je meer op zoek naar wat Franse finesse, dat vind je dat zeker terug in de palmier. Je herkent het koekje aan z’n vlinderachtige vorm, of misschien onder een andere naam: soms wordt het namelijk ook wel vlinderkoekje of olifantsoren genoemd.

De kwaliteit

Google je ‘palmier’, dan struikel je over recepten die beweren dat dit het makkelijkste koekje ooit is, maar drie ingrediënten nodig heeft en het binnen een mum van tijd klaar is. Kan kloppen, mits je standaard van de palmier niet al te hoog is. Ben je op zoek naar een simpel maar prima bladerdeegkoekje – en dat kan ook zeker hartig – ga dan vooral aan de gang met een van die recepten.

De Franse palmier

Maar de échte palmier behoort niet voor niets tot de geraffineerde technische Franse patisserie. Waar je de klassieke palmier in mini formaat of juist in extreem grote versie kan krijgen, is er altijd een overeenkomst: de kwaliteit en de techniek zijn extreem belangrijk. Het bladerdeeg hoort huisgemaakt te zijn, de vorm perfect en de suiker gekarameliseerd op elke laag van de koek voor een extreem knapperig resultaat. Een beetje zoals die andere verslavende Franse lekkernij genaamd kouign amann.

Aan de palmier

Oké, feitelijk heb je inderdaad niet heel veel ingrediënten nodig. Maar kies in ieder geval voor spullen van hoge kwaliteit. En beslis van tevoren of je voor huisgemaakt of ingekocht bladerdeeg gaat. Vervolgens kun je aan de slag met dit klassieke recept van The Kitchn. Ons advies: maak een hoop, zeker weten dat het toch op gaat.

Meer koekjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.