Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 1 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn Russische theecakes en wat maakt deze koekjes zo ongelooflijk lekker?

Klein, rond en flink bepoedersuikerd. Laat je niet misleiden door de naam, want Russische theecakes hebben precies niks met cake te maken. Nou ja, misschien één ding: je kunt niet stoppen met eten. Maar wat zijn het nou precies voor koekjes en vanwaar de naam Russische theecakes?

Kerst

In ons kikkerlandje timmeren de koekjes hard aan de weg. Russische theecakes, ook wel bekend als Russian tea cakes, sneeuwbalboekjes, Italiaanse boterbalboekjes, Mexicaanse bruiloftskoekjes of kerstkoekjes, zijn even indrukwekkend om te zien, als simpel om te maken.

De verschillende benamingen verklappen het al: de koekjes worden voornamelijk (in de Verenigde Staten) rond Kerst gegeten en zien eruit als een sneeuwbal waar je je tanden in wilt zetten. Overigens tast iedereen op het internet in het duister over de exacte oorsprong van de benaming ’Russisch’. Ach, als de koekjes maar lekker zijn.

Structuur

De koekjes danken hun hoge dooreetgehalte aan de brosse structuur, vergelijkbaar met shortbread. Door de flinke hoeveelheid poedersuiker en het gebrek aan ei smelt het koekje in de mond. Tel daar het heerlijk hoge botergehalte en gehakte noten bij op en je snapt: dit is je nieuwe lievelingskoekje.

Ingrediënten

Waar Mexicaanse bruiloftskoekjes niet zonder gehakte pecannoten kunnen, zijn in andere versies walnoten, hazelnoten of amandelen te vinden. De overige ingrediënten zijn op één hand te tellen; bloem, water, boter en poedersuiker. Eventueel aangevuld met vanille of kaneel. De koekjes worden na het bakken welgeteld twee keer door de poedersuiker gerold voor hun herkenbare witte look.

Zelf aan de Russische theecakes

Wij raakten (weer) in de ban van de koekjes nadat we ze proefden bij Stadsbakkerij As in Amsterdam. Zelf aan de slag? Onze vrienden van Bon Appetit vertellen je hoe. Zin in meer? Probeer dan eens deze koekjesrecepten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.