Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je Surinaamse maizenakoekjes (gomma)?

Waarschijnlijk heb je ze wel ‘s gegeten of in ieder geval gezien. Gomma koekjes zijn namelijk herkenbaar door hun vrolijke sprinkels en lichte kleur. Maar hoe maak je deze Surinaamse maizenakoekjes?

Reken ‘m alvast tot je nieuwe comfort favoriet; het is namelijk makkelijker dan je denkt.

Gomma

De brosse gomma koekjes komen oorspronkelijk uit Suriname en zijn inmiddels -gelukkig- ook veel in Nederland te vinden. De naam gomma betekent lijm of stijfsel en verraadt de ietwat plakkerige structuur die het koekje zo uniek én ongelooflijk lekker maakt. Een kop thee ernaast is behalve een smakelijke combi dus ook nog eens extra handig.

Het koekje is heerlijk zoet en smelt op je tong, waardoor je -waarschuwing- meteen voor de volgende gaat.

Anijsmuisjes

Maizena is het bindmiddel van deze koekjes, vandaar de andere naam. Gomma koekjes zijn dus glutenvrij. Naast de kleurrijke sprinkles herken je de brosse koekjes ook aan de lichte kleur. Let op dus wanneer je zelf aan de slag gaat: houd de oven in de gaten want deze keer zijn we niet op zoek naar een goudbruin resultaat zoals bij de meeste koekjes.

De vanillesuiker of -essence geeft het geheel een zachte zoete twist. Een amandelessence is overigens minstens zo lekker. In veel recepten zie je overigens suikermuisjes staan: dit zijn dus sprinkles (discodip) gemaakt van suiker, niet de anijsmuisjes met een suikerlaag eroverheen.

Maizenakoekjes maken

We raden je aan om een flinke voorraad aan te leggen in verband met het hoge dooreet-gehalte. Ook leuk: de sprinkles en de eenvoud van het recept zorgen ervoor dat de maizenakoekjes ideaal zijn om met kinderen te maken. Een goed recept vind je hier. Of check onderstaande video!

Geen tijd maar wel nieuwsgierig geworden? Bij een Surinaamse toko of restaurant hoort ‘ie sowieso bij het assortiment. Goed excuus ook om meteen een bara te halen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.