Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Spanakopita met saag paneer van Nadiya Hussain

Culy loves Nadiya Hussain! En om te vieren dat haar nieuwste boek – Nadiya Bakt – nú in de Nederlandse boekhandels ligt, is het deze week Nadiya-week op Culy. Elke dag delen we een recept uit Nadiya Bakt. We starten met dit recept voor spanakopita met saag paneer. Deels een knipoog naar haar Bengaalse roots, maar vooral gewoon een gruwelijk lekker gerecht.

De winnares van The Great British Bake Off is verzot op bakken en laat graag haar oven het werk doen. In haar boek ‘Nadiya Bakt‘ vind je dan ook slimme recepten die een groots resultaat opleveren. Met aanstekelijk enthousiasme bakt ze de lekkerste gerechten, zoet én hartig. Het boek bevat ook alle recepten van haar gelijknamige kookserie op Netflix en de BBC.

Dit is waarom je Nadiya Hussain moet (leren) kennen

Nadiya: “Saag paneer (van spinazie en paneer) is een van mijn lievelingsgerechten. Het is geen gerecht waarmee ik opgegroeid ben, omdat kaas in de Bengaalse keuken niet of nauwelijks gebruikt wordt, maar naarmate ons gezin verder uitbreidde en mixte, en mijn smaakpalet avontuurlijker werd, begon ik het steeds vaker te bestellen wanneer we uit eten gingen. En dan met name in restaurants die niet halal waren, omdat paneer een uitstekend alternatief voor vlees is.

In dit recept combineer ik het met spanakopita: de klassiek Griekse filodeegpastei. De deegkorst maakt chapati’s overbodig en maakt het een alles-in-één gebeuren.” 

Spanakopita met saag paneer
Bron: Nadiya Bakt

Spanakopita met saag paneer

Maak om te beginnen de vulling. Doe de spinazie in een grote kom, giet er kokend water op en dompel de blaadjes onder met een lepel. Laat ze 5 minuten slinken.  

Laat ze uitlekken, spoel ze onder de koude kraan en knijp er zo veel mogelijk water uit wanneer ze koud genoeg zijn. Hak de plukken spinazie fijn en zet ze even apart. Verhit nu de ghee in een koekenpan met antiaanbaklaag, doe de chilivlokken en komijnzaadjes erbij en warm ze rustig op, tot de zaadjes beginnen te ploppen.  

Doe de paneer erbij en bak hem 5 minuten, tot hij goudbruin begint te worden. Doe de knoflook en uitjes erbij en bak ze 5 minuten, tot de uitjes zacht zijn.  

Voeg het zout en de spinazie toe en wacht tot het vocht verdampt is.  

Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen. Roer zodra dat zover is de ricotta, het ei, de koriander en bieslook erdoor en zet opzij.  

Verhit de oven tot 190 °C (heteluchtoven 170/gasovenstand 5) en vet een vierkant bakblik van 20 cm in.  

Kwast een vel filodeeg in met ghee en leg het, met aan twee kanten overhangende randen, in het midden van het ingevette blik.  

Kwast een tweede vel deeg in met ghee en leg het, deze keer met overhangende randen aan de andere kanten, op het eerste vel.  

Herhaal dit met een derde en een vierde vel, maar leg die er diagonaal, kruislings op. 

Je hebt nu een blik dat met rondom overhang bekleed is met deeg. Vet de drie resterende vellen filo in met ghee en leg ze even apart, terwijl je het gekookte mengsel in het blik schept en gladstrijkt.  

Vouw de overhangende deegranden over de vulling heen en kreukel ze een beetje in elkaar. Neem nu de ingevette vellen deeg, verkreukel ze een beetje en dek de vulling er volledig mee af. Strooi het sesamzaad erover.  

Zet de spanakopita in de oven en bak hem 30-35 minuten, tot de vulling heet en het deeg goudbruin en krokant is.  

Laat voor het serveren 15 minuten staan. 

Nadiya Bakt van Nadiya Hussain (Luiting-Sijthoff) is nu te koop voor € 27,50

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.