Redactie
Redactie Diner 3 sep 2012
Leestijd: 2 minuten

Recept voor heerlijke Indiase dahl

Dit heerlijke recept voor Indiase dahl (ook wel bekend als dhal of dal of daal) komt van de fijne blog MadeByEllen.com. Een echte aanrader; want deze dame maakt verukkelijke gerechten met verse ingrediënten en een flinke dot joie de vivre.

Dahl (of dhal dus) is als je ‘t ons vraagt een van de lekkerste gerechten uit de Indiase keuken. Daarbij is het ook nog eens vegetarisch en gezond. Alleen maar winnaars!

Met dit recept kun je op een makkelijke manier zelf dahl maken. Ook kun je een bijpassende simpele hot sauce maken. Aan de slag!

Lees meer recepten op MadeByEllen.com.

Indiase dahl recept
Made By Ellen

Recept: dahl (of dhal) maken

  1. Was de linzen en laat deze een paar uurtjes in water wellen. Dan de linzen in schoon water koken met een beetje zout. Kook de linzen totdat het een papje wordt maar de structuur nog steeds aanwezig is.
  2. Doe de boter in een grote pan en fruit de uien samen met de komijnzaadjes totdat deze zoet en gekleurd zijn, dan de knoflook erbij. Peper en zout erover en nu het vuur iets hoger zetten.
  3. Doe de tomatenpuree erbij en vervolgens de kruiden. 3/5 van de verse koriander erbij, gesneden incl. takjes. Paprika stukjes erbij Bouillonpoeder erbij en beetje citroensap voor smaak en vocht. Kokosmelk erbij voordat het gaat aanbranden. Nu kun je de blikjes tomatenpuree met het vocht erbij doen. Water erbij zodat de dahl wat vloeibaarder wordt.
  4. Breng de dahl aan de kook, dan vuur omlaag en af en toe roeren. Rijst koken (kortdurende rijst anders al eerder opzetten). De linzen eraan toevoegen zodat je een mooie verhouding krijgt. Let op: teveel linzen wordt te zwaar. Wanneer je te weinig linzen toevoegt, heb je niet genoeg body. Diepvriesdoperwten toevoegen en nog even verder laten pruttelen.
  5. Voor serveren nog 1 gote eetlepel yoghurt erbij. Serveren met de overige koriander als garnering plus een schijfje citroen.
  6. Eventueel serveren met hot sauce. Zie onder.

Makkelijke hot sauce voor bij dhal
Zo maak je de hot sauce

  1. Pak een ruime schaal en doe de uien er in. Sprenkel de pepers erover.
  2. Het tamarinde concentraat laten smelten in heet water. De olie met gesmolten tamarinde toevoegen. Azijn toevoegen.
  3. Nu kun je het afdekken en in de koelkast zetten. Je kunt dit lang bewaren en het wordt steeds lekkerder.

Meer Indiase recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.