Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 23 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over pain suisse: het boterige broodje gevuld met room en chocola

Het aanbod binnen viennoiserie lijkt oneindig en er zijn dingen die we erger vinden. Zo stuiten we steeds vaker op pain suisse: een fluffy rechthoekig broodje dat naar ons lonkt vanuit de vitrine van menig bakkerij. Maar wat is pain suisse precies en waarom willen we het elke dag?

Spoiler alert: het beste van alle werelden komt samen in de pain suisse.

Dit is waarom we pain suisse zo verslavend lekker vinden

We houden wel van een zoet gevuld broodje op z’n tijd. Hadden we voorheen alleen het iconische roombroodje als optie, inmiddels worden de meest uiteenlopende exemplaren gevuld met de grootste variaties aan inhoud.

Het aanbod in de (banket)bakkerij lijkt dan ook met de dag te groeien. Iets waar we werkelijk waar helemaal niks op tegen hebben. Mits goed uitgevoerd natuurlijk.

Gevulde broodjes

We zagen zelden een gevuld broodje in zo’n rap tempo de wereld veroveren als maritozzi dit jaar. Niet dat deze Italiaanse lekkernij nieuw is, maar op een of andere manier besloot iedereen buiten Italië in 2023 het gezicht erin te planten.

Bijna zonde, gezien de perfecte afgeronde vorm en de heerlijke ratio room/brood: veel room dus. Culy’s Winnie ging ook tot actie over en probeerde een snelle variant, of dat is gelukt lees je hier.

Pain suisse

Terug naar de pain suisse. Voor zo ver we hebben kunnen onderzoeken zit Zwitserland echt alleen in de naam, niet in de oorsprong. Het broodje is voornamelijk in Frankrijk te vinden en je herkent het aan de langwerpige rechthoekige vorm.

Het is een soort dichtgevouwen flap, gevuld met gele room en chocolade chips. Niet zo’n geraffineerde look als de maritozzi, wél minstens zo lekker.

Ingrediënten

Over de ingrediënten bestaan discussies. Zegt de ene liefhebber dat de basis van pain suisse uit briochedeeg bestaat, vaak genoeg wordt ook de gelamineerde techniek genoemd, meer zoals een croissant dus.

Qua room is iedereen het wel eens: dit is banketbakkersroom, of zoals de Fransen het noemen: crème patissière. Hoe dan ook, een pain suisse zoals we ‘m kennen is al lekker, maar wij lopen ook wel warm voor deze variant van Food52 met banaan en miso.

Meer uit de bakkerij:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.