Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 23 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

5x lekkere variaties van opgeklopte boter

Het lijkt inmiddels de standaard in restaurants: whipped butter bij het brood. Sterker nog, een simpel blokje roomboter voorgeschoteld krijgen tijdens een avondje uit eten doet ons bijna verbaasd opkijken. We snappen best dat restaurants dit massaal op tafel zetten: er is immers weinig dat zo luxe oogt als een luchtige, fluweelzachte wolk boter. Thuis is het ook makkelijk te maken – perfect voor als je gasten over de vloer krijgt. Dit zijn onze favoriete varianten van opgeklopte boter.

Hoe maak je opgeklopte boter?

Van de signatuur schaal met een enorme wolk boter van restaurant SanBrite* tot aan de cover van het kookboek van Atelier September in Kopenhagen: houd ons de belofte van whipped butter onder de neus en onze ogen worden zo groot als schoteltjes.

Je maakt opgeklopte boter door roomboter in een kom luchtig te kloppen met een handmixer of keukenmachine. The key to succes is om de boter eerst zacht te laten worden, net iets zachter dan kamertemperatuur. Dit duurt zo’n 5 tot 7 minuten, afhankelijk van hoe zacht de boter is die je hebt gekocht.

Voor een extra romig resultaat kun je een scheutje slagroom toevoegen tijdens het kloppen. De boter zal verdubbelen in volume en een lichte, fluweelzachte structuur krijgen.

Zo maak je zelf luchtig geklopte roomboter zoals in een restaurant

Lekkere varianten van opgeklopte boter met een smaakje

1. Chili-olie boter

Voor de liefhebbers van een beetje pit is deze chili-olie boter een must try. Meng opgeklopte boter met een paar eetlepels huisgemaakte of goede kwaliteit chili-olie (bijvoorbeeld die van Laoganma, de favoriet van de redactie. Of onze eigen crispy chili olie of Thai chili-olie). Werk af met wat geraspte citroenschil en een snufje grof zout. Heerlijk bij getoast brood of als finishing touch op gegrilde groenten.

2. Whipped butter met karnemelk – geïnspireerd door Atelier September

Atelier September, het Deense restaurant in Kopenhagen, staat bekend om zijn verse, opgeklopte karnemelkboter. Deze boter heeft een subtiel zure smaak (die een beetje doet denken aan geitenboter, waarvan we ooit een heerlijke variant aten bij restaurant Cornerstore in Amsterdam) die perfect combineert met zuurdesembrood. Voeg tijdens het kloppen een scheutje karnemelk toe en wat grof zeezout voor de ultieme brunchervaring.

3. Boter met gekarameliseerde bosuitjes

Deze boter maakte Culy’s Megin laatst met verse bosuien uit de moestuin, en hij viel goed in de smaak bij de gasten. Karameliseer fijngesneden bosuitjes langzaam in wat olijfolie en een snufje suiker. Laat ze afkoelen en spatel ze door je opgeklopte boter. Een beetje versgemalen zout op de boter voor het serveren, en klaar!

Culy Basics: zo maak je opgeklopte bruine boter (net als in een restaurant)

4. Bieslook-knoflook boter (lichtgroene boter!)

Voor een prachtige lichtgroene boter met diepe smaken: pureer verse bieslook met een scheutje olijfolie tot een gladde massa. Kook dit zachtjes met een paar teentjes fijngehakte knoflook totdat de knoflook licht karamelliseert. Laat het mengsel afkoelen en klop het daarna door je opgeklopte boter – zo krijg je een supermooie, lichtgroene boter. Perfect bij aardappels, toast of gegrilde vis. Of gewoon op een lekker stokbroodje.

5. Whipped honingboter met gerookt zeezout

Deze zoete, luxe variant is heerlijk op warme pannenkoeken of versgebakken scones. Voeg tijdens het kloppen een paar eetlepels honing toe aan de boter. Schep het luchtig op een bord en werk af met vlokken gerookt Maldon-zout voor een perfecte balans tussen zoet en zout.

Op zoek naar lekkere recepten met boter?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.