Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: zelf crispy chili oil maken (Chinese krokante chili-olie)

Crispy chili oil is hét verslavende goedje dat je eigenlijk altijd in huis moet hebben. Waarom? Omdat het o-ver-al lekker bij is. Niet alleen bij rijst, noodles, dumplings, kip en groente, maar ook in spannendere combinaties, zoals met romige burrata of een koud bolletje vanille-ijs.

Wacht even: zei je nou vanille-ijs? Yes: we zijn niet gek geworden bij Culy. Enkele jaren geleden ontstond deze trend onder tieners in de Chinese provincie Sichuan. Hoewel het misschien een beetje gek klinkt om pittige olie met stukjes knapperig gebakken knoflook en ui over je roomijsje te lepelen, blijkt het een combinatie die werkt. Het verkoelende, romige van het ijs, in scherp contrast met de pittige olie met crunchy stukjes: verslavend, zeiden we al.

De bekendste fabrikant van de chili-olie is het Chinese bedrijf Lao Gan Ma, die de potjes in 1997 op de markt bracht. Vooral tijdens de pandemie werd het een grote trend in het Westen, en het wordt inmiddels in 30 landen verkocht. Wij willen je aansporen om het eens zelf te maken. Dat houdt namelijk niet veel meer in dan alle ingrediënten 15 minuten laten sudderen in een pannetje. Wij geven je hier een basisrecept, maar er zijn ook versies met bijvoorbeeld sichuanpeper, geraspte gember, suiker en pinda’s.

Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)

Crispy chili oil maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Crispy chili oil maken

Verwarm 180 ml zonnebloemolie in een sauspannetje op medium tot laag vuur. Doe de sjalotten, knoflook, het kaneelstokje en de steranijs erbij en voeg een snuf zout toe. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de ingrediënten goudbruin zijn. Roer af en toe met een vork en houd de pan in de gaten: de sjalotjes en knoflook kunnen snel verbranden.

Zet een zeef in een maatbeker of vuurvaste kom en vang de warme olie op. Laat de sjalotjes en de knoflook drie minuten afkoelen in de zeef. Gooi het kaneelstokje en de steranijs weg en roer daarna de afgekoelde sjalot en knoflook door de olie. Door ze eerst af te laten koelen, blijven ze krokant in de olie.

Roer dan ook de gedroogde chili flakes door de olie en bewaar je crispy chili oil in een afgesloten pot.

Je zelfgemaakte crispy chili oil is in een afgesloten pot ongeveer een maand houdbaar in de koelkast. 

Crispy chili oil maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.