Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 18 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

7 x ontbijtjes die stiekem ook een toetje zijn (en andersom)

Dat de scheidingslijn tussen toetjes en ontbijtjes nogal dun is, daar maken wij graag gebruik van. Het geeft ons immers een prima excuus om al vanaf ‘s ochtends te smikkelen van onze favoriete zoetigheden. Van wentelteefjes met rabarber tot een tropische trifle met mango: deze ontbijtjes zijn stiekem ook een toetje (of andersom).

Voor bijna al deze voorbeelden geldt dat je altijd wat minder suiker kunt gebruiken als je ze wil serveren bij ‘t ontbijt. Krantje en kopje koffie erbij en even alle ellende in de wereld vergeten is vervolgens de boodschap…

7 x ontbijtjes die stiekem ook een toetje zijn (en andersom)

1. Gebakken ricotta met aardbei en rabarber

Deze gebakken ricotta met aardbei en rabarber zou je kunnen zien als het simpelste model van een cheesecake, zonder bodem. Zó simpel zelfs, dat je er amper 10 minuten werk aan hebt. Maar wat nog het leukste is aan dit recept is dat je ‘t zowel als ontbijt en als dessert kunt serveren. Kies zelf hoe zoet je ‘t wil door de zoetstof gedeeltelijk of helemaal weg te laten.

Recept: gebakken ricotta met aardbei en rabarber

gebakken ricotta met aardbei en rabarber
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Tropische trifle met mango en passievrucht

Dit recept voor tropische trifle met mango en passievrucht bedachten we ooit als toetje, met een scheutje rum er door. Maar als je dat (en eventueel de koekjes) nou weglaat, dan heb je in wezen een heel erg lekker ontbijt. Romig door de chiapudding en met frisse toppings van het exotisch fruit: heerlijk is die combi.

Recept: tropische trifle met mango en passievrucht

Tropische trifle met mango
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Es alpukat (Indonesische koffie-avocadosmoothie)

Een avocadosmoothie klinkt niet per se lekker. Een koffie-avocadosmoothie daarentegen… dan heb je ons. Maak kennis met de Indonesische uitvinding die es alpukat heet. Zie het als een affogato met avocado in plaats van ijs. Even romig als een milkshake, maar zonder het roomijs dus. En dat maakt het niet alleen geschikt als toetje, maar net zo goed als ontbijt.

Recept: es alpukat (Indonesische koffie-avocadosmoothie)

Es alpukat koffie-avocadosmoothie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Wentelteefjes met rabarber, framboos en kokos

Wentelteefjes met rabarber, gemaakt van dikke plakken brioche, geweekt in kokosmelk met kardemom, gebakken met een jasje van knapperige amandelen. En daar dan bovenop dus knalroze rabarber. Hoe goddelijk wil je ‘t hebben?! Heerlijk als toetje, of als luxe-ontbijt op de luie zondag.

Recept: wentelteefjes met rabarber en kokos

wentelteefjes met rabarber
Bron: Culy.nl

5. Simpele mango-fool met yoghurt en kardemom

Een fool is – naast iemand die niet goed bij zijn hoofd is – de Engelse benaming voor een romig dessert met fruit. Deze simpele mango-fool is zó klaar en wordt extra bijzonder door toevoeging van een beetje kardemom. Goed om te weten: aan dit recept komt geen schepje suiker aan te pas, waardoor ‘t net zo goed als ontbijt kan fungeren.

Recept: simpele mango-fool met yoghurt en kardemom

mango-fool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Yoghurt met gekaramelliseerde noten

Hoe je een simpel bakje yoghurt wat spannender maakt? Nou, door er gekaramelliseerde noten en druiven bij te serveren bijvoorbeeld. Perfect als toetje, al kun je er net zo goed gewoon je dag mee starten.

Recept: Yoghurt met gekaramelliseerde noten

Griekse yoghurt met gekaramelliseerde noten
Bron: Culy

7. Vegan bananenbrood

Dit vegan bananenbrood wordt erg blij van een royale laag salted caramel. Toch is het ook heel lekker zonder. Sterker nog – en je hoort ‘m al aankomen… – dan is ‘t een prima ontbijt.

Recept: vegan bananenbrood met salted caramel

vegan bananenbrood met salted caramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.