Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 jan 2022
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: es alpukat (Indonesische koffie-avocadosmoothie)

Een avocadosmoothie klinkt niet per se lekker. Een koffie-avocadosmoothie daarentegen… dan heb je ons. Maak kennis met de Indonesische uitvinding die es alpukat heet. Zie het als een affogato met avocado in plaats van ijs. Of als een avocadomilkshake met koffie. Es betekent ijs, alpukat betekent avocado. And there you have it.

Voor wie een beetje bang is geworden van die avocado in deze smoothie: die is er puur voor de textuur. Dit drankje smaakt dus geenszins naar guacamole. Wél naar een bizar romige, dikke milkshake. Zonder dat er roomijs aan te pas is gekomen.

In sommige recepten wordt dit drankje gemaakt met kokosmelk of zelfs zonder koffie. Maar wij vinden juist die combinatie tussen romige avocado, de kick van koffie en het zoetje van de gecondenseerde melk érg lekker.

Es alpukat wordt vaak geserveerd met chocoladesiroop, die aan de binnenkant van het glas in een ronddraaiende beweging wordt aangebracht (geeft een tof effect). Die kun je ook weglaten. Ook lekker: vervang de chocoladesiroop door vloeibare palmsuiker, eventueel zelf gemaakt en op smaak gebracht met kardemom. Hemels!

Es alpukat koffie-avocadosmoothie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je de avocadosmoothie es alpukat

Doe de avocado en de melk in een blender, gevolgd door de gecondenseerde melk, vanille-extract, koffie, zout en wat fijngestampte ijsblokjes.

Meng de ingrediënten op hoge snelheid tot een romige, gladde avocadosmoothie.

Giet de koffie-avocadosmoothie in twee glazen. Garneer eventueel met chocoladesiroop (zie boven) of druppel er nog wat gecondenseerde melk overheen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.