Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 3 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Kies eens voor wijn van deze nog onbekende(re) druivenrassen

Onbekend maakt onbemind? Niet als je er een nieuwe favoriet mee vindt. We maken ons allemaal schuldig aan het feit dat we ons vastklampen aan producten, smaken en gewoontes die we allemaal al langer kennen. Ook als het aankomt op het maken van wijnkeuzes. Maar van onbekende druivenrassen zijn nog altijd bekende druivenrassen te maken.

Een chardonnay, pinot noir, riesling en cabernet sauvignon. We gokken dat er zeker één van deze druivensoorten jouw voorkeur heeft. Maar waarom kiezen we niet een keertje voor iets nieuws, iets dat ons wellicht positief zal verrassen? Daarom namen we de proef op de som en maakten een lijstje met onbekende druivenrassen die het ontdekken waard zijn. You’re welcome.

Witte onbekende druivenrassen

Clairette

Voor alle Claire’s: deze is voor jou! Dit witte Franse druivenras draagt de aroma’s van lychee en ananas, roosjes en specerijen. Dit druifje wordt voornamelijk geperst om een mousserende (dessert)wijn van te maken, veelal in samenstelling met de mucat druif. Dus houd je wel van een iets zoetere wijn mét bubbel? Dan is een ‘Clairette de Die’ wellicht jouw nieuwe fave.

Piquepoul

Van dit druivenras bestaan welgeteld drie variaties. Je hebt de noir, blanc en gris. Je kunt dus zowel rode, witte als rosé-wijn maken van de variaties Piquepoul. Als we de witte variant dan omschrijven, geeft deze frisse aroma’s af van grapefruit en citroen. De witte wijn van de piquepoul wordt ook wel de ‘piqpoul’ genoemd. De druif wordt veelal verbouwt in Frankrijk maar ook in Spanje.

Ugni blanc

Dit witte druivenras wordt ook wel de ‘Trebbiano Toscano’ genoemd. De druif behoort tot één van de oudste druivenrassen in Frankrijk en Italië. Daarbij staat de ugni blanc ontzettend veel aangeplant in deze landen. Ook kun je deze druif tegenkomen in diverse destillaten, bijvoorbeeld in een cognac. De druif geeft aroma’s van citrus en kweepeer.

Onbekende rode druivenrassen

Aglianico

Voor alle Nico’s: deze rode wijn is voor jou! Een druivenras dat zijn oorsprong kent in Zuid-Italië. Mag zeker in het najaar een fijne rode wijn zijn om te drinken, vanwege zijn aroma’s van pruim en kers, witte peper en chocolade. Ook taninnes zijn waarneembaar. De aglianico wijn wordt ook wel ‘de Barolo van het zuiden’ genoemd. Dat schept hoge verwachtingen.

Dolcetto

Klinkt als een zoet dessert, dit rode Noord-Italiaanse druivenras. Je zou ‘m nog kunnen combineren met een dessert ook, want dit ras komt met aroma’s van koffie, chocolade, zwart fruit en viooltjes (je weet wel, de bloemetjes). Een lichtere rode wijn, die jong gedronken mag worden.

Négrette

Non, je ‘négrette’ rien. Zou Edith Piaf dan misschien tóch zingen over deze Franse druif? Dit druivenras wordt onder andere in de Gascogne verbouwt, heeft tonen van aardbeitjes, gedroogde pruim, framboos. Wijnen gemaakt van de négrette druif kunnen zowel zacht als kruidig en daarmee krachtig uitvallen. Ga dus op zoek naar een stijl die jou het meeste aanspreekt.

> En kende je piquette al? Lees hier meer over deze sprankelende drank.

Smaakt naar meer (over) wijn?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.